Virksomheder må genbruge emballage

EMBALLAGE – Miljøminister Kirsten Brosbøl vil have danske virksomheder til at genanvende deres emballage. Derfor ændrer hun nu affaldsreglerne, så virksomhederne kan tage emballage fra egne produkter retur og bruge materialerne igen og igen.

Nespresso lancerede i efteråret som den første virksomhed et privat system for indsamling og genanvendelse af virksomhedens kaffekapsler. Foto: Nespresso

Fremover får virksomheder som IKEA lov til at tage egne produkter som for eksempel en nedslidt reol retur samt den emballage, som den nye reol er pakket ind i. Materialerne kan IKEA så bruge igen og igen til nye produkter og emballage.

Det er resultatet af, at miljøminister Kirsten Brosbøl nu ændrer affaldsbekendtgørelsen. Tidligere på året åbnede ministeren for muligheden for, at virksomheder kan tage deres egne produkter retur, når de er blevet til affald, og med ændringen får de nu også lov til at tage deres emballage tilbage.

- Hidtil har kommunerne håndteret alt husholdningsaffald i Danmark. Men inden for de sidste par år har flere virksomheder vist interesse for at tage deres produkter og emballage tilbage. Jeg vil ikke spænde ben for initiativer, der både kan spare virksomhederne for udgifter til nye materialer og mindske presset på klodens sparsomme ressourcer. Derfor ændrer jeg nu reglerne, og det bliver spændende at se, hvad der kan komme ud af det, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Nespresso tager kaffekapsler retur
Mens Nespresso allerede er begyndt at tage brugte kaffekapsler tilbage, er der endnu ikke andre virksomheder, der har meddelt, at de åbner nye tilbagetagningsordninger. Ifølge IKEA har de nye regler dog store perspektiver:

- Det er et rigtig godt initiativ, og vi har set frem til at få nye regler på det her område. Det giver os bedre mulighed for at genanvende vores egne materialer, når vi laver nye produkter, siger Jonas Engberg, Miljøchef i IKEA.

- Vi er meget ambitiøse i forhold til at bruge flere genanvendte materialer, og generelt gå mere i retning af en cirkulær økonomi, for det giver både miljømæssig og økonomisk rigtig god mening. Det får vi bedre mulighed for nu, fastslår han.

De nye regler er indrettet, så virksomhederne skal leve op til de samme miljøkrav som kommunerne, hvis de vælger at tilbagetage egen emballage. Derfor skal virksomhederne anmelde ordningerne til Miljøstyrelsen, inden de begynder at tage emballage retur.

Reglerne om tilbagetagning af produkter trådte i kraft i maj 2014, og de nye regler om emballage træder nu i kraft.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: