Nyt økologisk supermarked tæt på Aarhus

ØKOLOGI – Tre generationer åbner økologisk supermarked i udkanten af Aarhus. Butiken ligger i Kasted, kun ti kilometer fra Aarhus Centrum.

Sille H. Quist Duus er én af medejerne af det nye økologiske supermarked på Topkærgaard i landsbyen Kasted ved den nordlige del af Aarhus. Foto: Henrik Platz

Gårdspladsen var fyldt med mennesker, da Topkærgard i Kasted i udkanten af Aarhus N i dag åbnede en ny gårdbutik med et stort udbud af økologiske dagligvarer.

- Vi har knoklet til klokken tre i nat og startede igen klokken seks her til morgen for at være klar til at åbne, lød det fra en træt med glad Kim Quist, da han bød velkommen til de mange gæster, der ventede på at komme indenfor i varmen og forsyne sig med øko-varer.

Borgmesteren: Økologi er et valg
Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard klippede snoren og glædede sig på det personlige plan over, at butikken ligger i bekvem cykelafstand fra hans bopæl, så han får lejlighed til at handle i butikken.

- I Aarhus Kommune har vi sat et mål om, at 60 procent af maden af maden, der bliver lavet i de kommunale storkøkkener, skal være økologisk. Det har været en kæmpe omvæltning, sagde borgmesteren.

- Da vi begyndte, lå vi under ti procent i Aarhus, men allerede nu er vi oppe på 58 procent og dermed næsten i mål med vores 300 kommunale køkkener, der har været været igennem en enorm udviklingsproces, fortalte Bundsgaard.

Aarhus har gennemført den økologiske omstilling, uden at det koster ekstra.

- Det viser jo, at det i høj grad er et valg, man træffer, og derfor er jeg glad for at bakke op om et initiativ som jeres, der har en ambition om at gøre en forskel, sagde Jacob Bundsgaard, der har været borgmester i Aarhus siden 2011.

Jacob Bundsgaard, borgmester i Aarhus (tv), glæder sig over, at det nye økologiske supermarked ligger i cykelafstand fra hans bopæl. Her ses han sammen med butiksejer Kim Quist, som er tidligere forstander på Kalø Økologisk Landbrugsskole. Foto: Henrik Platz

Tre generationer bag
Det nye økologiske supermarked er i høj grad et familiefirma og består af forældreparret Kim og Lene Quist, deres datter Sille og hendes mand Anders samt lille Clara på otte måneder.

- Da jeg selv var barn, boede vi i Sønderjylland, og jeg kan huske, hvordan jeg stod ved siden af min mor og solgte de første produkter i vores gårdbutik, fortæller Sille Quist Duus, som har glædet sig til at komme i gang med butikken.

De første par timer efter åbningen er butikken fyldt med mennesker, og vi står som en sild i en tønde, mens Sille fortæller.

I første omgang var planen at lave en lille hyggelig gårdbutik med nogle nicheprodukter, da familien i begyndelsen af 2016 overtog Topkærgård.

- Men hurtigt udviklede planen sig fra at etablere en gårdbutik til i stedet at satse på et decideret økologisk supermarked med et bredt sortiment af økologiske dagligvarer. Og alt skal være 100 procent økologisk, understreger Sille Quist Duus.

Topkærgaard har et stort udvalg af blandt andet veganske og glutenfri specialprodukter. Foto: Henrik Platz

Veganske og biodynamiske varer
Selv om hun erkender, at de danske butikskæder er dygtige til at sælge økologi, ønsker det nye økologiske supermarked at placere sig anderledes i markedet og lægger derfor vægt på at differentiere sig, både når det gælder sortiment og forretningsstrategi.

- Vi vil ikke ligne Nettos økologi-afdeling. Det skal vi ikke, og det ønsker vi ikke. Derfor vil man hos os ofte kunne finde spændende produkter fra mindre producenter, som ikke er på hylderne i de store kæder, siger Sille Quist Duus.

I butikken finder man masser af økologisk frugt og grønt, biodynamiske mælkeprodukter fra Naturmælk i Sønderjylland samt veganske og laktosefri specialprodukter. Også Hanegals økologiske produkter, der alle er uden gluten, laktose og kun anvender naturlig krydderier, er en del af det faste sortiment.

Grønsager og havefællesskab
Til Topkærgaard hører 45 hektar, som er ved at blive lagt om til økologisk drift, og ifølge Sille er det planen at dyrke masser af økologiske grønsager på lidt over otte hektar, hvoraf en del skal sælges i Topkærgaards egen butik og resten via grossistvirksomheden Grøn Fokus i Slagelse.

Topkærgaard vil ikke kun forsyne sin egen butik med grønsager, men har også planer om at leje jord ud til byboere, der ikke har adgang til egen jord.

Gården er allerede i gang med at leje jord ud i små parceller på 100 kvadratmeter, hvor man kan dyrke sine egne grønsager eller måske etablere en lille fælleshave sammen med andre.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: