Her falder giften ned i hovedet på dig

SPRØJTEGIFT – En analyse af landbrugets sprøjteregnskaber viser de kommuner, hvor sprøjtegiften prosulfocarb bliver mest brugt. Økologiske frugtavlere risikerer at få ødelagt deres frugt på grund af sprøjtegiften, der havner de forkerte steder i form af nedbør, når det regner. Miljø- og fødevareministeren nægter at tage ansvar, selv om det er hans egne embedsmænd, der har godkendt sprøjtegiften.

Kortet viser, hvor stor en andel af kommunernes landbrugsjord, der blev sprøjtet med prosulfocarb i 2014. Kilde: Miljøstyrelsens database over sprøjteregnskaber. Grafik: Klaus Flemløse.

For første gang er det muligt at dokumentere, hvor og i hvilke mængder den omdiskuterede sprøjtegift prosulfocarb anvendes af danske landmænd. I 10 kommuner anvendes sprøjtegiften overhovedet ikke, mens landets øvrige 88 kommuner årligt belastes med i alt 811.680 liter af giften.

Hvilke landmænd i den enkelte kommune, der har anvendt sprøjtegiften og i hvilke mængder, kan også oplyses. Det skriver Kjeld Hansen på gylle.dk.

Her kan du også dykke ned i forbruget af sprøjtegiften og se, hvor meget, der bliver brugt i din egen kommune og dermed hvor stor risikoen er, for at den giftige regn falder ned i din køkkenhave eller i børnenes sandkasse.

Oplysningerne er baseret på en analyse af landbrugets lovpligtige sprøjteregnskaber, der er udleveret gennem aktindsigt efter miljødataloven hos Miljøstyrelsen. Data er fra 2014, som er de senest tilgængelige sprøjteregnskaber. Analysen er udarbejdet af cand.scient.mat/stat. Klaus Flemløse.

Fordamper til atmosfæren og falder ned som regn
Prosulfocarb bruges i konventionelt landbrug til at sprøjte mod ukrudt i kornmarker i efteråret, men midlet er meget flygtigt og fordamper til atmosfæren, hvorfra det senere falder ned med regn og dug. Giften betragtes af EU som så problematisk, at alle afgrøder som f.eks. æbler skal kasseres, hvis der overhovedet kan påvises rester af giftstoffet på afgrøden.

Tre år i træk har danske frugtavlere – økologiske og ikke-økologiske – måttet se dele af deres høst af æbler og pærer blive kasseret, fordi de var forurenet med prosulfocarb. Regnvandet forurener frugterne hos de kommercielle avlere, men rammer selvfølgelig også frugttræer i private haver overalt i Danmark, for slet ikke at nævne effekten på planter og insekter i naturen.

Esben Lunde Larsen melder hus forbi
Men ingen vil erstatte frugtavlernes betydelige økonomiske tab. Heller ikke miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, som melder hus forbi, selv om hans egne embedsmænd har godkendt sprøjtegiften.

I et brev til en af de ramte avlere afviser Miljøstyrelsen på vegne af miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen imidlertid at komme de økologiske frugtavlere til hjælp:

- Miljø- og Fødevareministeriet kan ikke påtage sig at yde erstatning i denne sag eller lignende sager. Det er ministeriets holdning, at det er erhvervet selv, der må finde en løsning på problemerne med forurening af afgrøder med prosulfocarb, hed det i brevet, som OrganicToday.dk omtalte 30. juni 2016.

Læs også

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: