Familier spiser sig fri for gift ved at vælge økologisk

ØKOLOGI – Antallet og koncentrationen af sprøjtegifte i urinen er reduceret betydeligt hos fem familier efter, at de har spist økologisk i 14 dage. Det viser ny undersøgelse. Professor: Det er forebyggende for sundheden at spise økologisk.

Fem familier spiser 100 procent økologisk i 14 dage. Familien Lütken fra Aalborg er med i forsøget. Foto: DN

I februar måned lod fem familier sig teste for sprøjtegift før og efter en periode på 14 dage, hvor de skulle spise og drikke økologisk. Undersøgelsen er foretaget for Danmarks Naturfredningsforening.

Før undersøgelsen spiste de fem familier primært konventionelle fødevarer, og her fandt man sprøjtegiftrester i 51 procent af urinprøverne. Efter 14 dage med økologisk kost var andelen af urinprøver med sprøjtegift faldet til 23 procent, og selve koncentrationen af sprøjtegift var reduceret betydeligt.

- Vi fandt markant færre prøver med sprøjtegift efter 14 dage med økologisk kost. Andelen af analyser, hvor en specifik sprøjtegift lå over gennemsnittet for befolkningen, faldt også fra 32 til ni, fortæller Susanne Nørmark, CEO for TREALIV, der har stået for analysen.

Professor: Det nytter
Lisbeth E. Knudsen, der er professor på Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet, har set nærmere på familiernes testresultater. Hun glæder sig over, at det gør en forskel at spise ikke-sprøjtede fødevarer.

- Det er glædeligt, at sprøjtegiftene er reduceret hos familierne efter introduktionen af økologisk kost, når vi ved, at majoriteten af de sprøjtegifte, der er testet for, har negative konsekvenser for helbredet. På den måde er det forebyggende for vores sundhed at vælge fødevarer, der ikke er sprøjtede, siger Lisbeth E. Knudsen fra Københavns Universitet.

Ifølge professoren vil risikoen for at blive syg af at spise sprøjtede fødevarer stige med mængden og koncentrationen af sprøjtegift i kroppen.

- Hvis du har et højt niveau af sprøjtegift i kroppen, er der større risiko for at blive syg eller at gøre ens foster sygt, siger Lisbeth E. Knudsen med henvisning til gravide kvinder, som hun anbefaler at spise økologisk.

Eksempelvis insektgiften chlorpyrifos, som 14 ud af 16 af de undersøgte familiemedlemmer havde i urinen før forsøget, udgør en risiko for et foster, fordi chlorpyrifos angriber nervesystemet og kan skade hjernens udvikling. Chlorpyrifos er forbudt at bruge i Danmark, men findes i importeret frugt og grønt.

Læs også: Danske børn tisser glyfosat

DN: Valget er dit
Undersøgelsen af sprøjtegiftniveauet før og efter 14 dage med økologisk kost er foretaget for Danmarks Naturfredningsforening, der samtidig med offentliggørelsen af resultaterne lancerer kampagnen ’Et Sprøjtefrit Danmark’.

- Det er fuldt ud lovligt i Danmark at bruge sprøjtegift ved dyrkning af frugt og grønt, men forbrugerne har en mulighed for at vælge de sprøjtede fødevarer fra. Det vil vi gerne gøre dem opmærksomme på, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident for Danmarks Naturfredningsforening.

For nyligt vedtog et flertal på Christiansborg ellers en ny pesticidstrategi, der giver grønt lys for flere sprøjtegifte.

- Set i lyset af undersøgelsen af de fem familier og alt det, vi i øvrigt ved om, hvordan sprøjtegiftene skader vores miljø og drikkevand, så er det en helt forkert vej at gå. Politikerne burde finde bæredygtige løsninger på landbrugets udfordringer i stedet for at tillade flere sprøjtegifte og et alt for stort forbrug. Det har store konsekvenser for vores sundhed, natur og miljø, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Læs også: Lunde: Ikke farligt at danske børn tisser glyfosat

FAKTA om undersøgelsen

  • Fem familier (ni voksne og syv børn) har spist økologisk i 14 dage. Før og efter er deres urin blevet testet for sprøjtegift.
  • Før forsøget indeholdt 51 % af urinprøverne rester af sprøjtegift. Dette tal var reduceret til 23 % efter 14 dage med økologisk mad og drikke.
  • Familierne har selv skullet købe og tilberede den økologiske kost i perioden.
  • Der er testet for følgende sprøjtegifte: Neonicotinoider, TTCA, glyphosat, chlorpyrifos og pyrethroider (CI2CA og m-PBA), der typisk findes i frugt og grønt samt kornbaserede fødevarer som mel, pasta og brød.
  • Det er især glyphosat og chlorpyrifos, der ses hos familierne før forsøget. Nervegiften chlorpyrifos er forbudt at bruge i Danmark, men findes i udenlandsk frugt og grønt, der forhandles i Danmark.
  • Undersøgelsen er foretaget for Danmarks Naturfredningsforening som led i en ny kampagne – Et Sprøjtefrit Danmark. Kampagnen har til formål at styrke forbrugerne i deres valg af fødevarer.

Kilde: Danmarks Naturfredningsforening

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: