EU fjerner milliardtilskud til tyrefægtning

TYREFÆGTNING – I årevis er danske skattepenge gået til at støtte spanske farmere, der opdrætter tyre til tyrefægtning. Næsten en milliard kroner har industrien årligt modtaget i tilskud. I går stemte et flertal i parlamentet for at fjerne denne støtte.

Tyrefægtning har levet højt på EU-støtte, men nu er det slut. I går stemte EU-Parlamentet for fjerne milliardtilskuddet til tyrefægtning. Foto: Anima

Dyreværnsforeninger i hele Europa holdt vejret i spænding, da forslaget om at fjerne EU-støtten til tyrefægtning torsdag gik til afstemning. Over 40.000 danskere havde sat deres navn på Animas underskriftindsamling op til afstemningen i Bruxelles. Og deres stemme blev hørt. 438 ud af 689 i parlamentet stemte for.

- Jeg tror ikke det er en underdrivelse at sige at dette er historisk. Dyrevenner over hele Europa har arbejdet for dette i årevis. Tyrefægtning er systematisk dyremishandling, som ikke hører hjemme i det 21. århundrede, siger Animas kommunikationschef, Thorbjørn Schiønning.

Den danske dyreværnsorganisation havde forinden rettet henvendelse til alle danske EU-parlamentarikere og kunne med glæde bagefter konstatere, at der blev stemt for forslaget over hele linjen.

En af dem der stemte for er den socialdemokratiske gruppeformand Jeppe Kofod (MEP, S), som er næstformand i EU-parlamentets dyrevelfærdsgruppe.

Jeppe Kofod: Et skridt i den rigtige retning
- Afstemningen i går er et stort skridt i den rigtige retning, for at få stoppet dyremishandlingen i europas tyrefægtningsarenaer. Men vi kan ikke lovgive via budgettet, og det kræver ny lovgivning at forbedre dyrevelfærden i Europa. Derfor fortsætter kampen for en ny dyrevelfærdslov i EU og for en ny dyrevelfærdsstrategi, siger Jeppe Kofod.

Ifølge rapporten Toros & Taxes lavet af spanske MEP’er vil fjernelsen af EU-støtte formentlig føre industrien bag tyrefægtning på kanten af et kollaps.

Stort flertal i Spanien mod tyrefægtning
Inden en tyrefægtningskamp files tyrens horn, så den ikke kan stange ordentligt. Tyren holdes indespærret i mørke og stikkes med et spyd for at provokere den til aggressiv adfærd i arenaen.

Udover EU-støtte så holdes tyrefægtningsindustrien i live af rejsearrangører og turister. 72 procent af spanierne er modstandere af tyrefægtning og den spanske region Catalonien samt de Canariske øer har allerede forbudt det, oplyser Anima.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: