I en verden, hvor ressourcernes bliver mindre, er det vigtigt, at affald ikke ender i naturen, men genanvendes som en ressource. Det er den filosofi, der ligger bag et nyt initiativ fra butikskæden Netto.
Ved at sortere det organiske affald fra fødevareemballage kan Netto nu genanvende plastemballagen til fremstillingen af nye produkter. Derved holder Netto plastikken i et lukket system, som gør det muligt at give nyt liv til gammel plast. I første omgang som mere bæredygtige affaldssække til danskerne.
- I Netto har vi en klar ambition om, at plastik ikke skal ende i naturen. Et vigtigt skridt, hvis vi skal lykkedes med det, er at blive bedre til at holde plasten i lukkede kredsløb og sikre, at plast indsamles og ikke mindst genbruges. Derfor synes vi, at det er rigtig spændende at introducere en nyskabende løsning, der kan lave et godt hverdagsprodukt ud af gammel madplastemballage. Det er et område, der er i rivende udvikling og som vi ser mange muligheder i fremadrettet«, forklarer landedirektør i Netto, Brian Seemann Broe.
Godt eksempel på upcycling
Op imod 20 procent af det genbrugsplast, som sækkene fremstilles af, stammer fra mademballage, der kan lokaliseres direkte tilbage fra Nettos egne butikker. Ambitionen fremadrettet er at udvikle flere lignende produkter til hylderne i Netto.
Nettos nye affaldssække er således et eksempel på upcycling, hvor produkter kan genanvendes, samtidig med at de kommer fra genbrug. Med affaldssækkene på hylderne, er Netto oppe på at genanvende omkring 90 procent af sit eget affald, oplyser kæden.
Det organiske affald i plastemballage er indtil nu ikke blevet genanvendt, men forbrændt eller deponeret som et spildprodukt. Derfor er WWF også positive over for Nettos nye affaldssække, som organisationen ser som et skridt i den rigtige retning for at skåne miljøet for mere plast i naturen.
WWF henviser til, at den nye affaldssæk i Netto er med til at understrege, at virksomheder med fordel kan drage nytte af plastaffaldet fra deres forretning og samtidig gøre en forskel for miljøet ved at tænkte innovativt.
Selskabet bag metoden er Ragn Sells, der arbejder med at minimere, styre og omdanne affald til bæredygtige ressourcer. Ifølge Ragn Sells, er Netto-løsningen er den første af sin art i Danmark.
Kilde: Netto