Flensborg byder på masser af økologi

ØKOLOGI – Flensborg er mere end billige dåseøl og vingummibamser. Byen kan også byde på et stort økologisk supermarked, en velassorteret fairtrade-butik og et stort udvalg af billige økologiske varer i discountbutikkerne.

Contigo har et rigt udvalg af fairtrade-varer på hylderne og ligger midt på gågaden i Flensborg. Foto: Contigo

Det vil være synd at sige, at grænsehandelen til en værdi i omegnen af 12 milliarder kroner gives ud til bæredygtige varer. Alene det forhold, at der ofte køres hundredvis af kilometer for at fylde trailer og bagagerum belaster miljøet mærkbart.

Desuden er den typiske grænsehandelsvare energitung, ofte fyldt med usunde farvestoffer og kemikalier og på anden vis varer, der vender den tunge ende nedad i forureningsregnskabet.

Men Flensborg er andet og mere end dåseøl, spegepølser og vingummibamser.

Tyskland har en lang tradition for økologiske varer. I Flensborg og omegn er der en række økologiske butikker med varer fra regionen. Nogle leverer direkte til døren a la Aarstiderne, mens andre findes i Flensborgs centrum. Og her er der sket meget indenfor de sidste par måneder.

Kun syv procent moms
Byen kan nu både byde på et økologisk supermarked og en velassorteret fairtrade-butik.

Det økologiske supermarked hører til kæden Denn’s, der driver over 40 supermarkeder rundt omkring i republikken. Mens man rundt omkring i de flensborgske discountmarkeder – fx i tyske Netto – kan finde over 100 økologiske varer til langt lavere pris end i Danmark, så satser Denn’s Biomarkt på kvalitet frem for pris.

Men da den tyske fødevaremoms kun er 7 procent mod den danske på 25 procent, så er varerne ofte billigere end i Danmark. Læg dertil, at konkurrence på det tyske marked er større end i Danmark. Det presser også prisen nedad.

Der er tale om smagfuldt indrettede supermarkeder, hvor indkøbskurven kan fyldes med alt det, der er brug for i en husholdning. Frisk grønt og frugt, kød, kolonialvarer, nybagt brød og kage (en café er der også), et stort udbud af vin og kosmetik – for blot at nævne noget.

Contigo driver 15 fairtrade-butikker
Fairtrade-butikken hører til kæden Contigo, der er en kommerciel knopskydning af andelsselskabet GEPA. Kæden driver 16 butikker i Tyskland, og de adskiller sig fra de øvrige Weltläden, der ofte drives af frivillige.

Contigo-butikkerne er indrettet på en måde, så intet lader tilbage at ønske, hvis man efterspørger et topprofessionelt design og udvalg. Varerne præsenteres i et flot interiør og med fotostater af håndværkerne i de fattige lande, der leverer varerne. Her kan man også nyde en velbrygget kop kaffe.

Contigo-butikken ligger midt på gågaden i Flensborg, mens supermarkedet ligger tæt på omfartsvejen, der går fra grænsen til byens centrum.

Læs mere på contigo.de og denns.de.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: