Dyremishandling værre end de fleste tror

DYREMISHANDLING – For nylig blev en ung landbrugsmedhjælper dømt for dyremishandling. Men sagen fra Borup er langt fra enestående. Det er langt værre, end de fleste forestiller sig.

Et af de grove voldsbilleder, som dyrlægerne rutinemæssigt indrapporterer fra slagterierne. Foto: www.gylle.dk

Dybe læsioner med dybtliggende slagmærker og udtalte blodudtrædninger i hud, underhud og muskulatur. Sådan lyder rapporten fra Fødevarestyrelsen, efter at myndighederne har undersøgt syv svin fra en gård ved Borup på Midtsjælland.

Svinene er blevet slået af en 19-årig mand, der arbejder som landbrugselev på sin fars gård, da han skulle drive dem fra svinestien og ud til en lastbil, som skulle køre dem til slagtning. Dermed gjorde den unge mand sig skyldig i overtrædelse af dyreværnsloven. Det har Retten i Roskilde afgjort.

Havde blot dasket til svinene
- Tiltalte har slået hårdere, end han burde og har derfor påført dem en unødvendig smerte. Han burde have vidst bedre som landbrugselev, siger anklager Maria Jepsen fra Midt- og Vestsjællands Politi ifølge Dagbladet.

Det var den 19-åriges far, der mødte i retten på vegne af sin søn. Her forklarede han, at sønnen ikke havde slået, men blot havde dasket til svinene.

Den vurdering var retten dog ikke enig i, og den 19-årige blev idømt en bøde på 5.000 kroner.

- Det er langt værre, end nogen kan forestille sig, siger Lone Vitus.

Stigende problem
Sagen fra Borup er langt fra noget enestående tilfælde. Vold mod de såkaldte produktionsdyr og regulær dyremishandling i landbruget er et stigende problem, viser tal fra Fødevarestyrelsens Velfærdskontrol.

Alene i 2011 steg antallet af sager om grov vold mod svin til det dobbelte. Også antallet af mishandlede svin, der når levende frem til slagterierne, er foruroligende højt.

Mange svineproducenter bliver meldt til politiet på grund af vold mod svin. I 2009 var der i alt 74 politianmeldelser og indskærpelser på grund af vold mod svin. I 2010 var tallet steget til 153 sager. Og i 2011 steg tallet igen og nåede op på 180, skriver gylle.dk i artiklen De tæsker løs på svinene.

Kun forholdsvis få opdages
- Og de tal er et udtryk for de forholdsvis få tilfælde, der bliver opdaget, nemlig når grisene kort tid efter volden aflives, skoldes og inspiceres på slagterierne, skriver den landbrugskyndige forfatter Lone Vitus, der er uddannet agrarøkonom og blandt andet kendt for sin blog, Lone Landmand.

- Alt hvad der foregår i stalden, bliver i stalden, og det betyder, at de daglige tæsk, der tildeles, når søer ikke vil flytte sig hurtigt nok til nye staldafsnit, eller når pattegrise og ungsvin er for længe om at bevæge sig fremad i gangsystemerne, aldrig opdages. Det er langt værre, end nogen kan forestille sig, understreger Lone Vitus.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: