- Jeg råder alle gravide til at spise økologisk

ØKOLOGI – Philippe Grandjean, professor i miljøkemi og forskningsleder på Syddansk Universitet råder nu utvetydigt alle gravide kvinder til at spise økologisk mad.

Der er rester af sprøjtegift i programværternes urinprøver. Her er det Christian Bitz, der viser prøven frem. Foto: DR

I madmagasinet Bitz & Frisk, der blev sendt på DR1 tirsdag aften, får programværterne målt indholdet af pesticidrester i urinen efter en periode, hvor de udelukkende spiser økologisk og en periode, hvor de spiser ikke-økologisk mad.

Phillipe Grandjean er uenig med myndighederne, som afviser, at der er grund til at være bekymret over rester af sprøjtegift i maden.

Resultatet viser, at der er rester af sprøjtegift i alle urinprøver, og at man finder samtlige pesticider, man måler for. Også efter perioden, hvor de to programværter udelukkende spiste økologisk mad.

- Der er en tendens til at man kan sænke niveauet for indholdet af  pesticidrester, hvis man spiser økologisk. Det nytter at spise økologisk, men I kommer ikke ned på nul, understreger Philippe Grandjean.

Fandt super giftigt stof
Han undrer sig over specielt et stof, som findes i de urinprøverne fra de to programværter. Det er et voldsomt giftigt stof, der hedder 2-4-D, som blev brugt i store mængder under Vietnamkrigen for at afløve træerne, så man kunne få få ram på partisanerne, der gemte sig i junglen for at undgå de amerikanske styrker.

Stoffet er bedre kendt under navnet Agent Organge.

- Hvorfor man har fundet det, er egentlig ganske uforståeligt. Jeg troede, stoffet  var udfaset, siger Grandjean.

Kan skade børns hjerneudvikling
I udsendelsen råder Grandjean utvetydigt alle gravide kvinder til at spise økologisk mad for at undgå pesticidrester. Grandjean har for nylig offentliggjort en undersøgelse, som viser, at rester af sprøjtegift kan skade børns hjerneudvikling.

- Hvis man spørger myndighederne, siger de, at der ikke er noget at være nervøs for. Men jeg er uenig, fastslår Grandjean . For ham er det ikke tilstrækkeligt, at de niveauer for giftrester, man finder i danske fødevarer som regel holder sig under grænseværdier.

- Jeg er uenig med myndighederne. Blandt andet fordi vi finder høje mængder i urinen af det stof, der hedder chlorpyrifos. Det er et insektmiddel, som er forbudt i Danmark, men er tilladt syd for grænsen og derfor findes i  fx importerede vindruer og havregryn, forklarer Grandjean.

Ens niveauer
Ifølge professoren viser amerikanske undersøgelser af børn, hvis mødre er blevet eksponeret for dette pesticid under graviditeten, at det har haft en negativ påvirkning af barnet hjerne. Pesticid-niveauerne i de amerikanske undersøgelser var ikke væsentligt forskellige fra de målinger, der blev foretaget af de to programværter.

- Derfor jeg råder alle gravide til at spise økologisk, sagde Phillippe Grandjean i madprogrammet tirsdag aften.

 

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: