Politikerne sagde ja til 7,5 gange flere kemi-rester i grundvandet

SPRØJTEGIFT – Politisk flertal indleder historisk glidebane ved at hæve grænseværdierne og tillade 7,5 gange flere kemi-rester i grundvandet.

Et politisk flertal har sagt ja til at hæve grænseværdierne markant. Foto: Colourbox

Ifølge nyhedsmediet ing.dk vil den nye pesticidaftale, som regeringen i går fik flertal for sammen med SF, S, DF og de radikale, i realiteten tillade 7,5 gange flere kemi-rester i grundvandet.

Det skal nemlig være lettere at få tilladelse til at anvende nye sprøjtegifte og samtidig hæves grænseværdierne for de såkaldte nedbrydningsprodukter fra pesticiderne i grundvandet markant.

Grænseværdien for nogle typer af nedbrydningsprodukter fra sprøjtemidler i det danske grundvand bliver 7,5 gange højere.

Læs også: Ny politisk aftale lemper reglerne for sprøjtegift

Aftalen giver mulighed for, at midler, som ikke kan godkendes i dag, finder vej til markerne. Det sker ved at indføre en ny test og godkendelse.

Grænseværdien hæves markant
Ifølge et af punkterne i aftalen hæves grænseværdien fra 0,1 til 0,75 mikrogram per liter vand, hvis midlets nedbrydningsprodukter ikke udgør en miljørisiko og ikke er sundhedsskadelige.

- Det sker ekstremt sjældent, at grænseværdier for kemikalier bliver hævet. Netop grænseværdierne for pesticidrester i grundvandet er i dag politisk bestemt modsat den toksikologiske vurdering, som lægger til grund for at i nogle tilfælde at hæve dem fremover, skriver ing.dk.

Ifølge Ingeniørens kilder har Miljøstyrelsen under forhandlingerne henvist til fem specifikke midler, som efter styrelsens vurdering kan blive godkendt efter de nye regler, men som er forbudt i dag.

Landbruget har brug for flere kemiske midler, fordi en stadig større andel af ukrudtet på markerne bliver resistent over for de sprøjtegifte, som landmændene i dag benytter.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: