Vinden leverer en tredjedel af vores el

En tredjedel af vores strøm er produceret af vindmøller. Foto: Colourbox

VINDMØLLER – Der har været fuld fart på udbygningen af vindkraft i 2013. Vindkraft dækker nu 33 procent af elforbruget i Danmark, viser tal fra Danmarks Vindmølleforening.

Udbygningen med vindmøller på land har været i vækst de seneste år og i 2013 blev der opstillet næsten 100 nye store vindmøller med en samlet kapacitet på over 300 MW. En række ældre møller blev nedtaget, således at årets nettoudbygning på land endte på 260 MW.

Sammen med havmølleparken ved Anholt nåede den samlede udbygning næsten op på rekordniveauet fra år 2000.

Jyderne i front
- Der har været travlt i 2013 med at rejse nye møller og alene i december måneds slutspurt blev over 25 procent af årets nye landmøller nettilsluttet, siger direktør i Danmarks Vindmølleforening, Asbjørn Bjerre.

- Desværre halter det lidt bagefter på Sjælland og Fyn. Alle de nye møller i 2013 er rejst i Jylland, men mon ikke nogle af de kommende projekter kan rette op på den skævhed, håber han.

- De nye vindmøller betyder at ca. en tredjedel af Danmarks elforbrug nu er dækket af vindmøller. Vindkraft er for alvor blevet en nøglefaktor i den danske energiforsyning til gavn for ren luft, samfundsøkonomi og forsyningssikkerhed, understreger Asbjørn Bjerre.

Vi skal nå halvdelen i 2020
Resultatet i 2013 har været imponerende, men da udbygning med vindmøller kræver en langsigtet og stabil planlægning, bliver det de næste par års udvikling, der afgør om vi kan nå energiaftalens mål om halvdelen af Danmarks elforbrug produceret med vindmøller i 2020.

- Nu gælder det for politikerne både på Christiansborg og ude i kommunerne om at sikre god langsigtet vindmølleplanlægning og saglig information om vindkraft, således at der skabes ro om omstillingen til vedvarende energi, lyder det fra Danmarks Vindmølleforening.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: