Ophidset Lunde beskylder Ida Auken for injurier

GYLLEGATE – Esben Lunde Larsen forsvarer landbrugspakken med næb og klør. I dagens samråd gik han til modangreb og beskyldte den radikale Ida Auken for injurier. Det får konsekvenser, lød det truende fra miljø- og fødevareministeren.

En ophidset Esben Lunde Larsen beskylder under onsdagens samråd Ida Auken for injurier. Foto: Screendump fra Altingets video

Med pegefingeren truende i vejret foran sig beskyldte miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i dag direkte den radikale miljøordfører og tidligere miljøminister Ida Auken for injurier.

Det skete under onsdagens samråd om landbrugspakken, da Ida Auken borede i forholdet mellem forskerne på Aarhus Universitet og Miljø- og Fødevareministeriets minister og embedsmænd.

Hun undrede sig blandt andet over, at Aarhus Universitet havde kaldt alle forskerne til krisemøde søndag, hvor de havde fået besked på ikke at udtale sig til pressen, efter at en ny analyse fra Bjørn Molt Petersen havde påvist, at beregningerne i den omstridte landbrugspakke om kvælstof-udvaskning var misvisende og byggede på grundlæggende forkerte præmisser.

Forskerne fik mundkurv på
Efter krisemødet på Aarhus Universitet var det umuligt at få hverken minister eller forskere i tale. Ingen ønskede at møde op for at diskutere den opsigtsvækkende analyse i DR2-programmet Deadline søndag aften, hvor Ida Auken medvirkede som eneste politiker.

Under onsdagens samråd nævnte Ida Auken, at Esben Lunde Larsen »har en klemme« på Aarhus Universitet, fordi han årligt betaler 384 millioner kroner for forskernes såkaldte »myndighedsbetjening«.

Når forskerne tidligere har været kritiske og i øvrigt ikke har haft en finger at sætte på beregningerne i den nye analyse er det svært ikke at undre sig over, hvad det er der sker, sagde Ida Auken.

- Kan ministeren slet ikke forstå, at det er en politisk sag, spurgte Ida Auken.

Det er bare virkelig, virkelig alvorligt
- Blot fordi man er folketingsmedlem kan man jo ikke sidde og påstå, at Aarhus Universitet holder deres mund, fordi regeringen har en klemme på dem, lød svaret fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

- Det er direkte injurierende, og det bliver vi selvfølgelig nødt til at forholde os til efter dette samråd. Det er bare virkelig, virkelig alvorligt at komme med den slags påstande i Folketinget, lød det fra en ophidset Esben Lunde Larsen.

- Et er at fru Ida Auken mener, jeg laver kreativ bogføring på tal fra før min tid, som jeg aldrig har haft noget at gøre med. Det må Ida Auken selv om. Men at sidde og injuriere den slags over for Aarhus Universitet og Miljø- og Fødevareministeriet. Det kommer til at få konsekvenser. Det kan jeg allerede sige nu, sagde Esben Lunde Larsen.

- Jeg synes, det er temmeligt langt ude, at ministeren sidder i et samråd og truer et folketingsmedlem og siger til Ida Auken, at det, hun lige har udtalt, skal have konsekvenser. Det er naturligt nok, hvis der var belæg for at rejse en injuriesag. Men her taler vi om noget, der er blevet omtalt i Berlingske, lød det fra Enhedslistens Søren Egge Rasmussen.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: