Grundlaget for landbrugspakken smuldrer

GYLLEGATE – Landbrugspakken, som Venstre-regeringen bankede igennem, da Løkke genvandt regeringsmagten i 2015, bygger på grundlæggende forkerte præmisser. Derfor er grundlaget for den omstridte landbrugspakke smuldret, siger Enhedslistens Maria Gjerding.

Esben Lunde Larsen Esben Lunde har overfor folketinget stædigt holdt fast i, at regnemodellen bag landbrugspakken er korrekt.

Af Maria Reumert Gjerding, miljøordfører for Enhedslisten

Berlingske kommer i dag med nye og chokerende afsløringer af blå bloks landbrugspakke. Det viser sig, at pakken bygger på grundlæggende forkerte præmisser, fordi man ikke kan stole på den mest betydningsfulde regnemodel bag pakken.

Det betyder reelt, at flere tusinde tons kvælstof kan ende i vandmiljøet hvert eneste år som følge af blå bloks landbrugspakke. Det kan få dybt alvorlige konsekvenser. Vi risikerer både forurening af vores drikkevand, og at vi igen vil opleve algeopblomstring, iltsvind og fiskedød ved vores kyster.

Esben Lunde har overfor folketinget stædigt holdt fast i, at regnemodellen bag landbrugspakken var korrekt, og at regeringen har stået på helt sikker grund, når de har vedtaget landbrugspakken, der gav landbruget lov til at hælde mere gødning på markerne. Det viser sig nu, at det er forkert.

Fundamentet for landbrugspakken er reelt smuldret, og det må omgående få to konsekvenser: at ministeren skal forklare sig overfor folketinget i et hastesamråd, og at de nye gødningsregler, der giver landmændene grønt lys til at hælde mere gødning på markerne, omgående suspenderes, indtil vi har fundet ud af, hvad der er op og ned i denne kæmpe skandale.

Læs også artiklen i Berlingske: Talknuseren

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: