Ny ballade om skandaleramt landbrugspakke

LANDBRUG – Nye afsløringer viser, at forskerne fra Aarhus var under stort pres fra deres ledelse, da på få dage skiftede holdning til kritikken af regnemodellen. Ledelsen har direkte henvist til risikoen for, at universitetet kan miste kontrakten med Miljø- og Fødevareministeriet.

Nye dokumenter sår ifølge Berlingske ny tvivl om landbrugsforskernes uafhængighed. Foto: Gustav Bech

Af Maria Reumert Gjerding, miljø- og klimaordfører for Enhedslisten

Her til aften er der nye afsløringer fra Berlingske om regeringens skandaleramte landbrugspakke.

I efteråret udgav en af landets førende forskere indenfor miljø- og regnemodeller en rapport, der rejste en alvorlig kritik af det faglige grundlag bag landbrugspakken. Det viste sig, at den regnemodel der ligger til grund for pakken, er stærkt fejlbehæftet. Udledning med kvælstof som følge af landbrugspakken risikerer at være flere tusind ton højere, end det regnestykke regeringen har fremlagt for offentligheden.

Det er Aarhus Universitet der har udviklet regnemodellen. Ikke desto mindre lagde de sig fladt ned, og erkendte, at kritikken ramte rigtigt. Der er alvorlige fejl ved modellen. Enigheden varede imidlertid kun et enkelt døgn. Pludselig vendte Aarhus-forskerne på en tallerken og var pludselig meget uenige med kritikken og den eksterne forsker blev hængt ud.

Frygtede at miste kontrakt med ministeriet
De nye afsløringer viser, at forskerne fra Aarhus var under et stort pres fra deres ledelse, da på få dage skiftede holdning til kritikken af regnemodellen. Afsløringerne viser også, at ledelsen direkte henviser til risikoen for, at universitetet kan miste kontrakten med Miljøministeriet.

Hele forløbet viser, at Esben Lundes trussel om at sende miljøforskningen i udbud, reelt truer miljøforskeres uafhængighed og gør universitets ledelsen meget optaget af at levere det, ministeriet og ministeren gerne vil høre.

Esben Lunde indkaldt til nyt samråd
Jeg har indkaldt Esben Lunde i samråd. For det første om de alvorlige konsekvenser hans planer om udbud tilsyneladende har for den uafhængige miljøforskning. Men også om den konkrete sag. For det er stadig en ekstremt fejlbehæftet regnemodel, der ligger til grund for landbrugspakken.

Miljøkonsekvenserne risikerer at blive langt større, end hvad regeringen har fortalt befolkningen, Folketinget og EU-Kommissionen. Og det forsvar for det faglige grundlag, som Aarhus-forskerne leverede efter krisemøde med deres ledelse, har efter disse afsløringer ingen værdi overhovedet.

LÆS MERE: Dokumenter sår tvivl om universitets uafhængighed: »Der er mange, der gerne vil se os vingeskudt«

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: