Økologiske mælkebønder scorer kassen

2011 blev et godt år for de økologiske mælkeproducenter med flotte tal på bundlinien. En gennemsnitsbedrift forbedrede driftsresultatet med en halv million kroner i forhold til året før.

De økologiske mælkeproducenter tjente en halv million mere i 2012.

Det viser nye tal, som Videncenter for Landbrug har lavet på baggrund af regnskaber fra en fjerdedel af de økologiske mælkeproducenter. Det er andet år i træk med markant fremgang for økologerne.

- De første regnskaber, der primært er fra større bedrifter, viser et forbedring i driftsresultat på i gennemsnit 583.000 kroner. Når alle regnskaber er inde, vurderer vi, at forbedringen kommer til at ligge på knapt 500.000 kroner, siger William Schaar Andersen, specialkonsulent i Videncentret for Landbrug.

Resultatet skal dække både forrentning af egenkapitalen og aflønning af ejerens egen indsats, så der er brug for yderligere fremgang efter en række vanskelige år, siger William Schaar Andersen.

Prisstigninger på mælk og kød
En prisstigning på mælk på 26 øre pr. liter og bedre afregning på oksekød er de primære årsager til, at de økologiske mælkeproducenter har klaret sig godt.

Hertil kommer lavere finansieringsomkostninger på næsten 300.000 kroner, mens stigende omkostninger til foder, energi og lønninger trækker den anden vej.

Også de konventionelle mælkeproducenter har klaret sig godt med pæn fremgang. Alligevel er det økologerne, der ligger i spisen med et driftsresultat, der er cirka 250.000 kroner bedre.

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: