Go Vegan varsler aktioner ved køernes forårsfest

LANDBRUG – Vi samler aktivister til protest mod mælkeindustriens myter om lidelsesfri mælkeproduktion og lykkelige køer på græs, lyder det fra veganere, der varsler aktioner, når de økologiske mælkebønder 15. april lukker køerne på græs.

Mælkeproduktion er lig med lidelse for dyrene, mener Go Vegan, som varsler protestdemonstrationer, når de økologiske køer lukkes på græs 15. april. Foto: Gustav Bech

Aktionsgruppen Go Vegan varsler på forhånd protestaktioner seks forskellige steder i landet, når de økologiske mælkebønder 15. april for første gang i år lukker køerne på græs og fejrer køernes forårsfest ved at invitere til åbent hus.

- Den dag, køerne skal lukkes på græs, er det ekstra skønt at være økologisk landmand. Vi nyder at se køerne, som tydeligvis er vildt glade, når de kommer ud på marken. Og den oplevelse vil vi rigtig gerne dele med vores omverden. Vi vil gerne vise folk, hvad det er, vi går og laver, og hvordan vores dyr har det. Så vi glæder os rigtig meget til Økodag, siger Michael Bisgård fra Hagens Mølle nord for Skive.

Høj PR-værdi
Det er på hans gård den officielle åbning af Økodag i år finder sted. Økologisk Landsforening koordinere det landsdækkende arrangement, som i år omfatter 72 økologiske gårde over hele landet.

Økodag er Danmarks største nationale fødevare- og landbrugsevent med stor PR-værdi og samler årligt op mod et par hundrede tusinde mennesker. I år har tv- og radiovært Anders Lund Madsen lovet live at kommentere køernes foråsdans og øvrige præstationer på de grønne græsmarker.

Men for aktivisterne i Go Vegan er Økodag ikke nogen festdag. Aktionsgruppen kæmper dyrenes sag og er imod enhver for for udnyttelse af husdyr. De spiser hverken kød, æg eller andre animalske produkter, men lever udelukkende af plantebaseret mad.

Mælkeproduktionen er fyldt med lidelse
»For mælkeproduktionen er fyldt med lidelse, og ikke bare i den konventionelle produktion, hvor køer står indespærrede i store anlæg hele deres liv. Også de økologiske landmænd fjerner kalven fra moren få timer efter fødslen, til stor sorg for dem begge«, siger Mathias Elrød Madsen, der er talsperson for Go Vegan.

Han og de øvrige aktivister peger på, »at køer er sociale dyr, og det er et familiebånd man bryder, på hjerteskærende vis».

»Også i den økologiske produktion bliver urentable tyrekalve skudt ved fødslen eller kortvarigt fedet op. Og alle køer, udtjente efter tre-fem år af at levere enorme mængder mælk, bliver slået ihjel, så snart de ikke længere er profitable.

Go Vegan føler sig provokeret af mejerigiganten Arla, som i en kampagne for »mælk uden mælk« opfordrer til at slappe af.

Vi hader ikke landmænd
Veganerne mener, at mælkeindustrien blot forsøger at reducere mælkediskussionen til en snik-snak om ernæring og sundhed.

»Imidlertid er måden man behandler køer og kalve i industrien en væsentlig årsag til, at flere og flere dropper mælken og vender sig mod mælkeindustrien. Men det vil Arla nødig have medierne til fokusere på«, mener aktivisterne, der i en pressemeddelelse skriver:

»Vi vil ikke slappe af, Arla, over for udnyttelse og drab på sansende, følende, bevidste og sociale individer. Veganere hader ikke landmænd, tværtimod. Vi har hårdt brug for dem i fremtiden. Vi ønsker dem det bedste. Nemlig, at den animalske del af landbrugsproduktionen hurtigst muligt omlægges til vegetabilsk produktion – til gavn for dyrene, miljøet, klimaet – og sundheden«.

Alle økologiske køer skal på græs i sommerhalvåret, men reglerne gælder kun for økologiske køer. Mange køer kommer aldrig uden for stalden, fordi det er for besværligt i dag, hvor mange besætninger er på 500-1000 malkekøer.

Ca. hver tredje liter mælk, som bliver solgt i Danmark i dag, er mærket med det røde Ø.

 

FAKTA: Aktioner på seks økologiske gårde

Go Vegan varsler protestaktioner på seks økologiske gårde 15. april

  • Sjælland:
    Kirke Hyllinge
  • Fyn:
    Tommerup
  • Jylland:
    Vamdrup – Broager – Randers – Them

Kilde: Go Vegan

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: