Økologisk Råd: Concitos forslag fejler

ENERGI – Den grønne tænketank, Concito, vil vende op og ned på energiafgifterne for at få større klima-effekt, men forslaget om en grøn omlægning fejler på afgørende punkter, mener Det Økologiske Råd.

Omlæg energiafgiftene, opfordrer CONCITO.

Concito vil sænke afgifterne på el og fjernvarme og foreslår, at man fjerner CO2-afgiften inden for kvotesektoren.

- Men derved sænker de borgernes og virksomhedernes motivation til energibesparelser. Det bliver mindre rentabelt at betale lidt ekstra for f.eks. lavenergi-lyskilder og –køleskabe, skriver Det Økologiske Råd i en pressemeddelelse.

Højt forbrug kan også skyldes luksus
- Concito foreslår ovenikøbet særligt lave afgifter ved højt elforbrug. De antager, at man har et højt forbrug, fordi man har elbil eller varmepumpe – men det kan ligeså godt være, fordi man har swimming pool, terrassevarmere eller anden form for elforbrugende luksus, lyder det fra Det Økologiske Råd.

Ifølge rådet bygger Concito på den fejlslutning, at EU’s CO2-kvotesystem er effektivt, og derfor er der ikke brug for andre virkemidler inden for kvotesektoren. Men kvotesystemet fungerer ikke, og derfor løser problemerne sig ikke af sig selv, understreger rådet.

Brug for fleksible afgifter
Det Økologiske Råd mener i stedet, der er brug for fleksible afgifter på el, som afhænger af prisen på det givne tidspunkt.

- Herved kan man flytte elforbrug til tidspunkter på døgnet og ugen, hvor der er rigeligt med strøm fra vind- eller vandkraft – væk fra tidspunkter, hvor forbruget er højest, og hvor en stor del produceres med fossile brændsler, lyder argumentet fra Det Økologiske Råd.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: