Nye beregninger viser større udledning af kvælstof

GYLLEGATE – (Bemærk at forskeren efterfølgende har trukket notatet med beregningerne tilbage) Landbrugspakken udleder endnu mere kvælstof end det tidligere har være kritiseret, viser nye oplysninger fra Københavns Universitet. Det forstærker billedet af, at det er svært at stole på Eva Kjer Hansen, siger den konservative Rasmus Jarlov.

Landbrugspakken vil resultere i et grønt minus i alle årene, visr nye beregninger. Foto: Colourbox

De miljømæssige konsekvenser for vandmiljøet af landbrugspakken kan være værre, end det hidtil har været fremme.

Det viser en helt ny beregning fra Københavns Universitet, som seniorforsker Brian H. Jacobsen fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi har lavet, skriver DR Nyheder.

Som det tidligere har været fremme, mener flere forskere, at landbrugspakken fører til et sort miljøminus de første fire år; 2016, 2017, 2018 og 2019.

Minus i alle årene
Men i den nye beregning fra Københavns Universitet går regnestykket også miljømæssigt i minus i 2020 og 2021. Dermed bliver den samlede effekt på natur og miljø negativ i alle de år, som regeringen regner med.

Samlet er effekten af pakken en merudledning på 6.000 tons kvælstof, fremgår det af beregningen.

De nye beregninger fra Københavns universitet bakkes op af en af landets førende eksperter på området, Jørgen E. Olesen, som er professor i agroøkologi på Aarhus Universitet.

- Jeg er enig i, at man kan regne på den her måde. Den kan laves på flere måder, men det her er en mulig måde at gøre det på, siger han efter at have set på beregningerne.

- På grund af landbrugspakken får vi forsinket det tidspunkt, hvorfra vi får forbedret vandmiljøet, siger han til DR.

Jarlov: Svært at stole på beslutningsgrundlaget
Ifølge de konservatives landbrugsordfører, Rasmus Jarlov, forstærker de nye beregninger presset på Eva Kjer Hansen.

- Det forstærker billedet af, at det er svært at stole på det beslutningsgrundlag, som Eva Kjer Hansen har fremlagt og fastholdt, siger han til DR Nyheder og fortsætter:

- Det er i øvrigt bemærkelsesværdigt, at det netop er en af de eksperter, som Venstre selv udpegede til eksperthøringen tirsdag, som nu forstærker billedet af de vildledende oplysninger fra Eva Kjer Hansen, skriver han i en mail til DR Nyheder med reference til professor Jørgen E. Olesen, der var blandt de eksperter, som regeringen selv havde indkaldt til en eksperthøring om landbrugspakken tidligere på ugen.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: