De konservative kræver grønne indrømmelser

GYLLEGATE – Konservative er »i gang med en konstruktiv dialog« med miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen om landbrugspakken.

Rasmus Jarlov ønsker grønne initiativer, der kan kompensere for landbrugspakkens negative effekt på vandmiljøet. Foto: Rasmus Flindt Pedersen

De konservative kræver grønne indrømmelser, der skal skrue ned for landbrugspakkens negative kvælstofeffekt på vandmiljøet.

Det sker efter den seneste uges kritik af beregningerne i regeringens landbrugspakke, som ifølge eksperter giver øget kvælstofudledning i de kommende år, trods miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansens gentagne forsikringer om, at pakken vil resultere i et grønt plus for miljøet.

Så sent som i dag har ministeren fastholdt, at forskerne tager fejl, og at mere kunstgødning og gylle på markerne ikke vil belaste vandmiljøet.

Supplerende initiativer
Men samtidig meddeler den konservative landbrugsordfører Rasmus Jarlov, at de konservative »er i gang med en konstruktiv dialog med ministeren«.

Målet er ifølge Jarlov »at lave nogle supplerende initiativer til landbrugspakken, så vi kan reducere kvælstofudledningerne, nu hvor det viser sig, at de desværre stiger«, skriver han på facebook.

Personangreb fra Dansk Folkeparti
Han langer samtidig ud efter Dansk Folkepartis forhandler, René Christensen, som beskylder de konservative for ikke at have været til stede under forhandlingerne.

- Det undrer jeg mig over, hvordan han kan vide, når han selv tog på juleferie de to sidste afgørende dage af forhandlingerne, hvor han altså var på ski, mens jeg knoklede i forhandlingslokalet fra morgen til aften, lyder det fra Jarlov.

- Vi har været med i hele forhandlingsforløbet, hvilket neutrale forhandlere som Simon Kollerup og Ida Auken vil kunne bekræfte, hvis nogen finder det relevant. Men jeg har endnu til gode at forstå, hvordan disse personangreb skulle kunne retfærdiggøre at fremlægge vildledende tal for os og offentligheden? Hvis K havde misset et møde, ville det så være ok at stikke os og offentligheden en plade om landbrugspakkens konsekvenser?, lyder spørgsmålet fra Jarlov.

Konsensus blandt fagfolk
Forskere fra Københavns Universitet har i dag kritiseret beregningsgrundlaget i landbrugspakken og betegner det som misvisende.

- Der tegner sig fuld konsensus blandt fagfolk om, at vores anke mod beslutningsgrundlaget er rigtig. Nemlig at den såkaldte baselineeffekt er for stor, hvis man skal beskrive ændringerne i kvælstofudledningerne korrekt, understreger Rasmus Jarlov.

I går var den konservative partiformand Søren Pape i medierne med en melding om, at »meget tyder på, at der har været tal, der ikke stemmer overens med virkeligheden«, og at partiet derfor efterlyser »nye afdæmpende foranstaltninger for kvælstofudledningen«.

Håber på at konservative vil træde i karakter
Melding fra de konservative bliver modtaget med tilfredshed hos Det Økologiske Råd, som håber at partiet er ved at træde i karakter som Danmarks grønne borgerlige parti.

- Der skal kompenseres dobbelt så meget som planlagt i årene 2016–2018. Vi håber, at Søren Pape som formand for Danmarks grønne borgerlige parti vil stå ved sit ord, siger Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd.

Har klaget til EU
Sammen med blandt andre Danmarks Naturfredningsforening har Det Økologiske Råd henvendt sig til EU for at få Kommissionen til at skride ind over for den danske regering.

- Vi mener, at landbrugspakken er i strid med både nitratidirektivet, vandrammedirektivet og pesticiddirektivet. Derfor har vi taget kontakt til EU-Kommission, forklarer Christian Ege.

Det Økologiske Råd henviser til beregninger, som viser, at landbrugspakken vil føre til en merudledning på op til 2.500 tons kvælstof i årene fra 2016 til 2019. Først i 2020 kommer den nye regulering for første gang på niveau med lempelserne, så der i 2021 vil være en forbedring i forhold til status quo.

Venstre: Vi passer godt på miljøet
Erling Bonnesen, der er Venstres landbrugsordfører, nægter dog, at landbrugspakken har negative miljøeffekter.

- I Venstre passer vi godt på miljøet, lød det som et mantra igen og igen, da Bonnesen  onsdag aften var havnet i den varme stol hos Deadline-vært Martin Krasnik, der aldrig fik svar på sine spørgsmål om beregningernes lødighed.

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: