Gyllegate udløste årets Cavling-pris

GYLLEGATE – Der var dage, hvor jeg ikke havde lyst til at gå hen og hente kaffe på arbejde, for når jeg vendte tilbage, var min mailboks fyldt med henvendelser og trusler fra politikere, embedsmænd, landmænd og særligt landbrugslobbyen, fortalte Cavling-vinder.

Eva Kjer Hansen under et af de mange samråd om landbrugspakken, som sagen udløste. Foto: Folketinget

Vinderen af årets Cavling-pris er journalisterne Chris Kjær Jessen, Lars Nørgaard Pedersen og Michael Lund fra Berlingske.

De tre journalister fra Berlingske tildeles prisen for deres afdækning af den såkaldte kvælstof-sag også kendt som Gyllegate.

Cavling-prisen er Danmarks mest prestigefyldte journalistpris. Den uddeles hvert år til en journalist eller en gruppe af journalister, der i særlig grad har udvist initiativ og talent.

Berlingske dokumenterede, at Miljø- og Fødevareministeriet forskønnede beregningerne i regeringens landbrugspakke, så pakken kom til at fremstå grønnere, end den var, skriver fagbladet Journalisten.

- Det er et meget simpelt spørgsmål. Fik Folketingets medlemmer fyldestgørende oplysninger om landbrugspakken. Svaret er nej. Tallene var bevidst sminkede. Det ved vi i dag. Men det have vi ikke vidst uden Chris Kjær Jessen, Lars Nørgaard Pedersen og Michael Lund, sagde Kaare Sørensen fra Cavling-komiteen.

Trusler fra landbrugslobbyen i indbakken
Sagen om landbrugspakken udløste en parlamentarisk krise, da statsminister Lars Løkke nægtede at fyre sin minister. Først da det stod soleklart, at de konservative ikke længere havde tillid til Eva Kjer Hansen, valgte miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansens (V) at gå af.

- Der var dage i februar og marts sidste år, hvor jeg ikke havde lyst til at gå hen og hente kaffe på arbejde, for når jeg vendte tilbage, var min mailboks fyldt med henvendelser og trusler fra politikere, embedsmænd, landmænd og særligt landrugslobbyen, som ikke var glade for vores afdækning af sagen, sagde Lars Nørgaard Pedersen chef for Berlingskes gravergruppe, da han og holdet fik overrakt prisen.

- Det viser, at den undersøgende journalistik er under pres. Antallet af undersøgende journalister er under pres, mens antallet af kommunikationsfolk er stærkt stigende og muligheden for aktindsigt er formelt blevet begrænset af den nye offentlighedslov, mens den reelle mulighed for at få aktindsigt er blevet endnu stærkere begrænset af myndighedernes fortolkning af loven, sagde Lars Nørgaard Pedersen ifølge Journalisten.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: