Ny afgift straffer elbiler urimeligt hårdt

TRANSPORT – Når den kommende Tesla 3 bliver introduceret på det danske marked, vil den i 2018 blive pålagt en registreringsafgift på cirka 68.000 kroner. Men havde den for eksempel kørt på naturgas, ville afgiften være 0 kroner.

Tesla vil blive pålagt en registreringsafgift på 68.000 kroner. Her er journalist Kjeld Hansen i færd med at tanke el på en Tesla. (privatfoto)

Det er svært at være elbilist i Danmark. Nye beregninger fra Forenede Danske Elbilister viser ifølge Ingeniøren, at den kommende Tesla 3 i 2018 vil blive pålagt en registreringsafgift på cirka 68.000 kroner. Hvis den i stedet havde kørt på naturgas, ville afgiften være 0 kroner, skriver Ingeniøren.

- Vores beregninger viser, at registreringsafgiften på elbiler ikke indfases på lige vilkår med for eksempel gasbiler, siger Peter Borgen Sørensen fra Forenede Danske Elbilister til Ing.dk.

Han understreger, at foreningen ikke har noget specielt imod gasbiler, men at det viser, at el ikke bliver behandlet på lige vilkår med andre drivmidler.

Udregningen af afgift
Registreringsafgiften for en elbil udregnes ud fra bilens energiforbrug per kørt kilometer, som omregnes til et fiktivt benzinforbrug. I dette tilfælde 150 Wh/km. Men for gasbiler omregnes blandingsforholdet af naturgas og biogas til en tilsvarende CO2-emission for diesel.

- I den nye lov bliver elbiler godt nok krediteret for at være mere energieffektive end andre brændstoffer. Men når det gælder fordelen ved at køre på delvist grøn strøm, så bliver de straffet. Det synes vi i FDEL ikke er rimeligt, siger Peter Borgen Sørensen til Ingeniøren.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: