Alternativet: Yes, Danmark skal være en grøn stormagt

ENERGI – YES, selvfølgelig skal Danmark være en grøn stormagt. Det har fremtidige generationer fortjent, skriver Christian Poll, energiordfører for Alternativet.

Alternativet er enig med Socialdemokraterne om, at Danmark igen skal være grøn frontløber. Foto: Colourbox

KOMMENTAR
Af Christian Poll, energiordforer for Alternativet

YES! Det var det første, jeg tænkte, da jeg i går læste nyheden om, at Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen præsenterede partiets grønne ambitioner med følgende kommentar: »Det handler i bund og grund om, hvad er det for et land, vi gerne vil være. Jeg synes, vi skal være en grøn stormagt igen.«

Det er som alternativist meget svært at være uenig i. Det er en meget positiv udmelding. Det var jo faktisk en af grundene til, at vi i sin tid stiftede Alternativet. At klimaforandringerne levede et skjult liv, langt fra den politiske dagsorden, og at Danmark derfor skulle iføre sig den grønne førertrøje og inspirere resten af verden til at blive grøn(nere).

Derfor er jeg da også enormt spændt på de kommende forhandlinger om et energiforlig, for der er virkelig meget på spil.

Ét af kerneprincipperne i forhold til vores udgangspunkt for de kommende energiforhandlinger er, at en ny energiaftale først og fremmest SKAL yde vores fair bidrag til, at vi når Parisaftalens klimamål, som minimum. Men ambitionen om at være en grøn stormagt, sætter heldigvis endnu mere ambitiøse rammer. Det er lige præcis, hvad kloden skriger efter, og hvad fremtidige generationer har fortjent.

Stop for fossil-biler i 2025
Så når Socialdemokratiet ønsker 500.000 elbiler i 2030, og Radikale topper det med 1 million i samme år, så bliver jeg igen glad. Men de meget konkrete og ambitiøse mål skal også gerne følges op af en generel elektrificering af transportsektoren. Stop for salg af benzin- og dieselbiler i 2025, vi skal fjerne afgiften på el- og brintbiler, alle indenrigsfly skal være eldrevne i 2040, vi skal have roadpricing, miljø- og klimaafgift på lastbiler og en plan for at gøre hele den kollektive transport grøn.

På energiområdet er det tillige dejligt at høre, at både Radikale, S og regeringen er klar til at lave planer for at få flere vindmøller. Den er vi nemlig også med på. Men vi mener igen, at ambitionerne skal steppes lidt op, hvis vi skal gøre vores for at løse klimakrisen. Mest af alt fordi vores egen ambition i Alternativet er, at vi skal omstille til 100 procent vedvarende energi i 2035.

Ambitiøst? Ja!
Vi skal derfor hvert år opstille mindst 1 GW vedvarende energi, svarende til en stor vindmøllepark, i årene 2021-2030. Det kan både være nye solceller (gerne på alle nye bygninger), bølgeenergi og selvfølgelig vindmøller. Det vigtige er, at vi for alvor rykker på den grønne dagsorden.

Ambitiøst? JA! Men det er det, der kræves af os som nation, hvis vi vil være en grøn stormagt af gavn, ikke bare af navn. Ja, og så mangler jeg stadigvæk at nævne hele omstillingen af landbruget.

Med andre ord, til alle vores gode kolleger i oppositionen: Vi ved, at I kan være hamrende ambitiøse på det grønne område, I har vist det før. Titlen som grøn stormagt ligger og venter på os derude – lad os forfølge den sammen.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: