Norge udrydder svine-MRSA

MRSA: Norge har som det første land i verden stort set udryddet de frygtede MRSA-bakterier, der er resistente over for antibiotika. Kun en enkelt svinebesætning er endnu ikke saneret.

I Danmark er der MRSA-bakterier i to af tre svinestalde. I Norge er der nu kun MRSA i en enkelt svinestald. Foto: Colourbox

Den antibiotika-resistente MRSA-­bakterie er snart fortid i de norske svinestalde. Som det første land i verden har Norge næsten udryddet bakterien i svinestaldene.

- Vi har kun MRSA i én besætning, og den har vi styr på. Den bliver saneret i løbet af foråret, siger sektionsleder Øystein Angen fra Veterinærinstituttet i Norge til Ingeniøren.

Samtlige inficerede dyr bliver slået ned, stalden rengjort og desinficeret, og der kommer nye og garanteret smittefri grise i stalden.

MRSA i to af tre danske svinestalde
Det har Norge gjort i samtlige stalde, siden det første tilfælde af MRSA blev opdaget i 2013. 26 besætninger er det blevet til.

Samtidig er der taget test på kryds og tværs, blandt andet af knap 1000 besætninger med mere end 10 søer. Kun en enkelt af de prøver var positiv, og også her er MRSA i dag fjernet.

Til sammenligning viste en stikprøve udført for Fødevareministeriet sidste år, at to tredjedele af de danske svinefarme døjer med den resistente bakterie.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: