Norsk advarsel mod dansk svinekød

MRSA – Norsk professor opfordrer til stop for import af dansk svinekød på grund af smitterisikoen fra MRSA-bakterier. Ingen grund til alarm, siger Fødevarestyrelsen i Danmark.

En norsk professor advarer mod dansk svinekød, men Fødevarestyrelsen fejer hans bekymringer af bordet. Foto: Claus Sjödin

Der er ingen grund til at frygte dansk svinekød.

Det siger Fødevarestyrelsen, efter at en norsk professor i samfundsmedicin har opfordret til et stop for importen af svinekød fra Danmark.Professoren advarer mod smitterisikoen fra de antibiotika-resistente MRSA-bakterier, som er har bidt sig fast i mange danske svinebesætninger.

- Fødevarestyrelsen er ikke enig med den norske professor, siger Per Henriksen, der er veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen, ifølge Ritzau.

- Selv om MRSA kan findes i svinekød, er der intet, der tyder på, at tilberedning og spisning af kødet udgør en smittekilde, siger han.

Smittespredning i landbrugsintensive områder
Professoren frygter, at antibiotikaresistente bakterier bliver spredt fra dyr til mennesker, men ifølge Fødevarestyrelsen har det gennem årene ikke være muligt at knytte tilfælde af MRSA-smitte hos mennesker til svinekød.

- Tilfældene, hvor mennesker er blevet smittet, er typisk sket i landbrugsintensive områder. Det er derfor sandsynligt, at tilfældene kan tilskrives indirekte smitte fra landbruget gennem omgang med smittede, levende dyr, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

I 2013 eksporterede Danmark 2.905 tons svinekød til Norge. I alt eksporterede Danmark 1,9 millioner tons svinekød sidste år.

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: