Man kan bestå MRSA-prøve uden at svare rigtigt

LANDBRUG – Man kan svare forkert på alle tolv spørgsmål i en test om MRSA og alligevel modtaget et kursusbevis. Ansvaret for den valgte kursusform hviler udelukkende på miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V). Udviklingen af e-kurset er finansieret med 4,6 millioner kroner skatteyderkroner.

Esben Lunde Larsen på besøg hos en svineproducent med en gris i favnen omgivet af rullende tv-kameraer. Foto: Miljø- og Fødevareministeriet

Af Kjeld Hansen, journalist

– Nyt hygiejnekursus skal sikre mod smittespredning.

Sådan lød overskriften, da Fødevarestyrelsen i november sidste år udsendte en pressemeddelelse om et nyt e-kursus for folk, der arbejder med svin,

Men det er nok en overdrivelse at hævde, at kurset sikrer mod smittespredning, lyder det i Information 19. februar 2018. Det skriver Ritzau med avisen som kilde.

Kurset har siden januar i år været obligatorisk for alle, der arbejder med levende svin. Ved at gennemføre kurset modtager svinearbejderne et bevis, der fremover skal kunne fremvises ved Fødevarestyrelsens kontroller i stalde, på slagterier og i besætninger.

Information klikkede sig gennem kurset på et kvarter. Ved den afsluttende test behøver man ikke svare rigtigt på et eneste af de 12 spørgsmål for at modtage et kursusbevis.

Kolmos: MRSA er ikke noget man prioriterer
Udformningen af hygiejnekurset vækker forundring hos Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet og ekspert i MRSA.

– Det er et udtryk for, at MRSA-problemet ikke er noget, man prioriterer.

– Tanken med et kursus må være, at hvis man giver folk noget mere viden, så vil de også agere mere hensigtsmæssigt i forhold til at forhindre at hive MRSA med ud af stalden, siger han til Information og fortsætter:

– Men det giver jo ingen mening, hvis man bare kan klikke sig igennem og få et kursusbevis, selv om man har nul ud af 12 rigtige i en test.

Statens Serum Institut, der har udviklet kurset til 4,6 millioner kroner, mener ikke, at det manglende krav om at bestå er et problem.

Det skyldes, at de personer, som kurset er tiltænkt, helt naturligt vil have en interesse i at vide mere om resistens, bakterier og smittefarer.

Det mener Brian Kristensen, der er fagchef i Statens Serum Institut, som selv har været med til at udarbejde e-kurset.

- Når man klikker sig igennem kurset, finder man jo ud af, at der kan være nogle konsekvenser for familier og bekendte, hvis man ikke passer på med MRSA. Det gør, at motivationsfaktoren bliver større for at forstå, hvorfor det er vigtigt at vide noget om de her ting, siger han til Information.

Spildte millioner
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) fik bevilget 4,6 millioner kroner til udvikling af hygiejnekurset i april 2016. Trods klare advarsler mod e-kursusformen fra bl.a 3F satte Lunde Larsen sin egen vilje igennem og står derfor i dag med ansvaret for det fupbeviset. Lunde Larsen begrundede dengang sin beslutning med disse ord:

- En arbejdsgruppe, som blev nedsat til at komme med anbefalinger i forhold til udmøntning af hygiejnekursus-initiativet, foreslog at udbyde kurset i AMU-regi, men jeg mener, at e-learning er bedre, både fordi det lettere kan tages, når det passer ind i folks hverdag, og fordi vi let kan opdatere det til de aktuelle anbefalinger.

Fødevarestyrelsen forventer, at 10.000 personer skal gennemføre fupkurset i 1. kvartal af 2018.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: