New Zealand forbyder plastikposer

MILJØ – Over 60 lande verden over har indført forbud mod plastikposer eller afgifter på engangsartikler af plast.

Det tager op til 1000 år, før en almindelig plastikflaske er nedbrudt. Foto: Colourbox

New Zealand har besluttet at forbyde engangsplastikposer. Poserne vil blive udfaset i løbet af det næste år for at dæmme op mod forureningen.

Det oplyser premierminister Jacinda Ardern, som ifølge nyhedsbureauerne kalder det et »betydningsfuldt skridt mod at reducere forurening.«

New Zealand bruger hvert år »hundredvis af millioner« af engangsplastikposer, og mange har skadet havlivet.

- Vi er nødt til at blive langt klogere i den måde, vi håndterer vores affald, og det her er en god start. Vi udfaser engangsplastikposer, så vi bedre kan passe på vores miljø og sikre New Zealands rene, grønne ry, siger Jacinda Ardern, der fortæller, at hendes koalitionsregering, der inkluderer Det Grønne Parti, står over for miljømæssige udfordringer.

- Og ligesom med klimaændringerne tager vi betydningsfulde skridt mod at reducere plastikforurening, så vi ikke videregiver problemet til fremtidige generationer, siger hun.

Engangsposer af plast hober sig op langs New Zealands kyster og strande. En FN-rapport fra juni viser, at der hvert år anvendes fem billioner dagligvareposer på verdensplan. Det er knap ti millioner plastikposer i minuttet.

- Hvis alle de poser bliver bundet sammen, kan de nå rundt om Jorden syv gange hver time. Og ligesom med det meste plastikaffald bliver næsten ingen af disse poser genbrugt, siger chef for miljø i FN, Erik Solheim ifølge Ritzau.

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: