EU forbyder overflødig engangsplastik

MILJØ – Plastiksugerør, engangstallerkener og -bestik af er nogle af de produkter, som EU nu forbyder med nyt plastikdirektiv. Ellemann-Jensen roser direktivet og kalder det et vigtigt skridt på vejen i opgøret med overflødig plastik.

En opgørelse fra EU viser, at 17 procent af det plastik, der flyder rundt i Middelhavet, stammer fra engangsbestik, sugerør og andet engangsplastik. I Frankrig er engangsservice af plastik allerede forbudt.

EU er på vej med et omfattende forbud mod engangsprodukter af plastik i samtlige EU-lande EU. Direktivet blev færdig forhandlet i ugen op til jul mellem medlemslandene, EU-Parlamentet og EU-Kommissionen.

Dermed må forbrugerne i Danmark og resten af Europa inden længe vinke farvel til tallerkener-, bestik og vatpinde af engangsplastik, som butikkerne ikke længere må sælge.

Plastikdirektivet har til formål at begrænse de store mængder plastikaffald, som alt for ofte skyller op på de europæiske strande og forurener verdenshavene. Direktivet rummer forbud mod en række produkter. Desuden skal plastiklåg fremover sidde fast på flasker og kartoner, så plastiklågene ikke ender i naturen.

- Der er virkelig tale om et ambitiøst tiltag, og fra dansk side bakker vi op om direktivet. For få uger siden præsenterede jeg regeringens plastikhandlingsplan, og det nye direktiv er et kæmpe skridt i opgøret med overflødig plastik. Vi må skubbe på udviklingen af produkter af mere miljøvenlige materialer, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Forbuddet mod engangsbestik, -tallerkner, vatpinde, og sugerør af plastik vil reducere plastikaffaldsgenstande på de europæiske strande med 17 procent, skønner ministeren. Det svarer til den andel af affaldet, som disse produkter i dag udgør. Forbuddene og direktivets øvrige initiativer om engangsplastik og fiskegrej af plastik omfatter samlet set 70 procent af det affald, som findes på de europæiske strande.

Producenter får del af regningen
Direktivet stiller også krav om, at producenter og importører af cigaretfiltre, engangskopper, fødevarebeholdere, indpakningsposer, vådservietter, balloner og fiskeredskaber med komponenter af plastik skal tage ansvar for indsamling og affaldsbehandling af deres produkter.

I praksis betyder det eksempelvis, at tobaksproducenter får en forpligtelse til at betale regningen for de mange cigaretskod, som smides i det offentlige rum.

- Jeg hæfter mig ved, at det er blevet en europæisk og i høj grad en global dagsorden at få gennemtænkt vores forbrug af plastik. Det er et verdensomspændende problem og derfor giver det rigtig god mening, at vi nu får indført nogle fælles europæiske regler, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Kompromisset er endnu ikke præsenteret af formandskabet. Derfor udestår endelig bekræftelse herunder bekræftelse af ikrafttrædelsesdatoer, oplyser ministeriet. Forslaget blev fremlagt af Kommissionen i maj i år. Forhandlingerne er forløbet hurtigt under det østrigske formandskab.

FAKTA: EU’s plastikdirektiv indebærer bl.a.:

  • Indførelse af et forbud mod salg af visse engangsplastikprodukter i 2021. Dette gælder forbud mod salg af engangsplastikbestik og tallerkener, sugerør, ballonpinde og vatpinde samt specifikt forbud mod kopper og fødevarebeholdere af flamingoplast og et generelt forbud mod oxo-plast. For disse produkter er der alternative produkter på markedet.
  • Krav om nationale initiativer til væsentlig reduktion af forbruget af visse engangsplastprodukter til mad og drikkevarer. Det er for eksempel visse fødevarebeholdere til fastfood og take-away samt drikkebægre.
  • Krav om separat indsamling af minimum 75 procent af alle plastikflasker til drikkevarer i 2025 med krav om 90 procent indsamling i 2030.
  • Designkrav om, at plastlåg på drikkevarebeholdere skal fastgøres, så de ikke kan adskilles fra emballagen samt krav om 25 procent genanvendt plastik i nye plastikflasker til drikkevarer. Kravene vil træde i kraft i 2024.
  • Krav om at visse engangsplastprodukter, herunder vådservietter, bind, tamponer og balloner, skal mærkes med information om miljøpåvirkningen ved uhensigtsmæssig bortskaffelse. Kravet vil træde i kraft i 2021.
  • At medlemslandene skal sikre, at der fra 2025 etableres et udvidet producentansvars for fiskeredskaber af plastik, cigaretfiltre, engangsbægre, fødevarebeholdere, engangsservice, indpakningsposer, drikkevarebeholdere, vådservietter, balloner og letvægtsbæreposer. Med undtagelse af fiskeredskaberne skal producentansvaret omfatte ansvar for afholdelse af omkostninger til oprydning af henkastet affald.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: