Naturen trækker turister til Danmark

TURISME – Danmark oplever et betydeligt fald i kyst- og naturturismen, men omkring 70 procent af de turister, der året rundt holder ferie i Danmark, angiver naturen som et hovedmotiv for at holde ferie i Danmark. Det fremgår af regeringens Vækstplan for turisme, som blev præsenteret i dag. Derfor er der brug for at styrke naturen ved kysterne, siger Danmarks Naturfredningsforening.

Turisterne lokkes især hertil på grund af naturen. Her er det et kig ud over Limfjorden fra Mors.

I Danmark skaber turismeerhvervet ca. 120.000 fuldtidsjobs og omsætter for ca. 82 mia. kr. årligt. Men væksten i dansk turisme er i de senere år gået i stå. Kun København oplever fremgang i turismen, mens resten af landet har haft et betydeligt fald de seneste 20 år.

Det vil regeringen nu gøre noget ved med den nye Vækstplan for turisme, som blev præsenteret i dag. Og DN glæder sig over, at regeringen har fået øje på at naturen spiller en vigtig rolle i at tiltrække købestærke turister til Danmark. omkring 70 procent af de turister, der året rundt holder ferie i Danmark, angiver naturen som et hovedmotiv for at holde ferie i Danmark, står der blandt andet i rapporten.

Oplagt at satse på kvalitets-turisme
- Naturen er kernen i det produkt der hedder dansk kystturisme, det er helt oplagt, at et lille lands chance er at satse på kvalitetsturisme. Desværre er der meget få af initiativerne, der handler om hvordan man udvikler selve kernen, det vil sige, gøre den natur bedre, som turisterne kommer her for at opleve, siger natur- og plandirektør i Danmarks Naturfredningsforening, Michael Leth Jess.

Regeringen peger blandt andet på forenkling af regler som et af planens 23 punkter. Danmarks Naturfredningsforening mener, at det er en myte, at de stramme regler hæmmer turisme-erhvervet.

- Planloven er faktisk garanten for, at der smuk og vild natur, som turisterne kan opleve. Vores ubebyggede kystområder er europæisk natur i topklasse – også oplevelsesmæssigt – og det er de takket være natur- og planlovgivningen, som har forhindret, at kysterne blev bebygget med hoteller og feriecentre. siger Michael Leth Jess.

Kernen i dansk turisme
I rapporten fra Erhvervs- og Vækstministeriet er en ”udvikling af kyst- og naturturismen” nævnt som et ud af fire indsatsområder, der skal få gang i turismen i Danmark igen.

Noget tyder altså på, at regeringen er på vej til at forstå, at kernen i dansk turisme, er det smukke land, som langt hovedparten af turisterne kommer her for at opleve, men der er endnu et stykke vej før ord som ”naturgenopretning”, ”byfornyelse” og ”bæredygtighed” finder ind i papirer fra Erhvervs- og Vækstministeriet. Det står der desværre ikke noget om i rapporten konstaterer Michael Leth Jess.

- Giv naturen en håndsrækning og giv de mange forslummede landsbyer i Vandkantsdanmark en håndsrækning – DE kan skræmme turisterne væk – ikke planlovens reger mod hotel-komplekser i strandkanten, siger Michael Leth Jess.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: