Maria tegnede dødningehoveder på mælkekartoner

PORTRÆT – Som barn tegnede Maria Reumert Gjerding dødningehoveder på mælkekartonerne, hvis de ikke indeholdt økologisk mælk og sparede penge sammen for at købe truet regnskov. Danmarks Naturfredningsforenings nye frontfigur har hele sit liv været optaget af klima, natur og miljø.

Maria Reumert Gjerding sparede som barn sammen af sine lommepenge for at købe truet regnskov og var bekymret over sprøjtegift i drikkevandet.

Maria Reumert Gjerding er en af de seneste årtiers største natur- og miljøpolitiske begavelser og har i de knap tre år, hun har siddet i Folketinget for Enhedslisten markeret sig som en af regeringens skarpeste og mest kompetente kritikere med stor indsigt og faglig viden om klima, økologi, landbrug og natur.

Når Esben Lunde Larsen træder ved siden af, og det gør han ofte, indkalder Maria Reumert Gjerding straks til et samråd i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg eller kræver en forklaring.

Tegnede dødningehoveder på mælkekartoner
- Jeg har hele mit liv været optaget af vores klima- og miljø, fortæller hun om sig selv.

- Det startede allerede, da jeg som barn – i hvert fald ifølge mine forældre – havde en særlig radar, der opfangede alle nyhedshistorier om miljøproblemer, truede dyrearter og menneskehedens ubæredygtige adfærd. Jeg var bekymret over drikkevandet, sparede sammen til at købe regnskov, og så snart økologi kom frem, tegnede jeg dødningehoveder på mælkekartonerne i køleskabet, hvis de ikke bar det røde ø-mærke, skriver Maria Reumert Gjerding på sin hjemmeside.

Maria Reumert Gjerding træder nu ud af Folketinget for at tage hul på sit arbejde i Danmarks største grønne organisation med 130.000 medlemmer og lokalafdelinger i 96 kommuner.

- Jeg har hele mit liv kæmpet for den grønne dagsorden. Nu i Folketinget og før det som leder i en grøn virksomhed. Nu skal jeg gøre det i Danmarks største grønne organisation, som har en hel unik position som naturbeskytter. Derfor har jeg den dybeste respekt for det arbejde, jeg skal til at tage hul på, siger Maria Reumert Gjerding.

LÆS OGSÅ: Maria Gjerding er ny præsident for DN

Kun halvt så meget natur
Ifølge hende er natursagen vigtigere end nogensinde.

- Vi ved, at børn i dag kun er halvt så meget i naturen som deres bedsteforældre på trods af, at vi ved, at naturen er med til at skabe sunde, glade og kloge børn, og vi kan se, at der politisk bliver taget livtag med vores ret til at foreslå fredninger. Der er altså nok at tage fat på, og det glæder jeg mig til, siger Maria Reumert Gjerding.

Som præsident for Danmarks Naturfredningsforening vil Maria Reumert Gjerding arbejde for at engagere flere danskere i naturen.

-  Der er en spirende naturbevidsthed blandt danskerne. Vi så det, da vi slog ring om vores kyster med bål og fakler, og vi så det med de massive protester mod havbrug i Øresund og byggeri på Amager Fælled. Den naturbevidsthed skal vi puste til og gøre til handling. For vi har brug for befolkningen, hvis vi skal påvirke politikerne.

Maria Gjerding mener, at hendes politiske erfaring kan gavne DN’s sag og styrke foreningens stemme i den offentlige debat.

- Jeg har indsigt i det politiske håndværk og ved, hvordan politik bliver til, hvilket er fuldstændig afgørende, hvis man vil have indflydelse. Jeg vil bruge min erfaring fra Christiansborg og mit brede politiske netværk til at bringe DN tæt på de politiske beslutninger, siger den nyvalgt præsident, der glæder sig til at samarbejde bredt politisk såvel som med organisationer, kommuner og andre interessenter indenfor klima, miljø og natur.

39 år og født i København
Maria Reumert Gjerding er født i København 3. august 1978 og opvokset i Københavns nordvestkvarter som den ældste i en søskendeflok med tre yngre søskende, to brødre og en søster.

Hun er cand.scient. i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier, uddannet på RUC, hvor hun studerede fra 1999 til 2006. Herefter arbejdede nogle år i den danske virksomhed Biosa Danmark med blandt andet produktudvikling og internationale projekter.

I 2008 blev hun ansat som politisk rådgiver for Enhedslistens folketingsgruppe inden for områderne miljø-, klima og landbrugspolitik. Hun blev valgt til Folketinget i juni 2015 og har hidtil været partiets klima- og landbrugsordfører.

Privat er DNs nye præsident gift med Christoffer. Parret har sammen to drenge.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: