Luftforurening årsag til hvert sjette slagtilfælde

MILJØ – Folk i hele verden får langt oftere en blodprop i hjernen, hvis de er udsat for meget luftforurening, viser et nyt gigant-studie. Også i Danmark kædes luftforurening sammen med antallet af slagtilfælde.

Mange kinesiske storbyer er plaget af voldsom luftfourening, men også i Vesten er luftforureningen skyld en stor dræber. Foto: CC BY flickr Tjebbe van Tijen

Hver sjette gang en person et sted i verden får en blodprop i hjernen, kan slagtilfældet være forårsaget af luftforurening. Det konkluderer forskerne bag en ny global undersøgelse af årsagerne til slagtilfælde – også kaldet apopleksi, skriver  Videnskab.dk.

- Luftforurening er i forvejen kendt for at skade lunger, hjerte og hjerne, men det ser ud til, at man har undervurderet trusselsgraden, skriver forskerne i en kommentar til undersøgelsen, som netop er publiceret i det videnskabelige tidsskrift The Lancet.

Fattige er særligt udsatte
I undersøgelsen har forskere fra en række forskellige lande, deriblandt Danmark, analyseret data om apopleksi og risikofaktorer indsamlet mellem 1990 og 2013 i 188 lande.

Resultatet viste, at det især er folk i verdens fattigste lande, der risikerer at få apopleksi, hvis de er udsat for meget luftforurening: Hver tredje gang en person i udviklingslandene får et slagtilfælde, kan det være forårsaget af forurenet luft.

Men også i den udviklede del af verden er forurening fra trafik og andre forbrændingskilder en risikofaktor.

- I højindkomstlandene kan cirka 10 procent af apopleksitilfældene associeres med luftforurening, siger en af forskerne bag undersøgelsen, Thomas Clement Truelsen fra Neurocentret på Rigshospitalet, København til Videnskab.dk.

Hvert år får 15 millioner mennesker i verden apopleksi. Sammenlagt kan 16,9 procent af de 15 millioner slagtilfælde være forårsaget af luftforurening, viser det verdensomspændende studie.

Til sammenligning er rygning skyld i 20,7 procent af verdens slagtilfælde, vurderer forskerne.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: