Lilleholt vil give den gas med skifergas

SKIFERGAS – Regeringen lægger op til et energipolitisk kursskifte og gør klar til at udnytte skifergas fra den danske undergrund. Dansk Folkeparti har på forhånd givet grønt lys til klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt.

Lars Christian Lilleholt ved overdragelsesreceptionen i ministeriet.

Samtidig med at flere europæiske lande med Frankrig og Holland i spidsen trækker sig ud af et eventuelt fremtidigt skifergas-eventyr på europæisk grund, gør Venstre-regeringen klar til at give den gas med kurs i den modsatte retning for at udvinde skifergas fra den danske undergrund.

USA har i de senere år satset massivt på skifergas. Det har resulteret i mindre udledning af klimagasser og gjort landet uafhængig af importeret olie, men har samtidig ført til naturødelæggelser og voldsomme miljø- og sundhedsproblemer.

Nu er Danmarks nye klima- og energiminister, der ifølge regeringsgrundlaget vil satse på »grøn realisme«, klar til at bremse omstillingen og føre Danmark i samme retning.

- Hvis det viser sig, at det kan lade sig gøre at udvinde skifergas miljømæssigt forsvarligt, vil det være uansvarligt over for kommende generationer, hvis vi ikke udnytter skifergassen i den danske undergrund, siger klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt til Jyllands-Posten.

Venstre-regeringen skriver i sit regeringsgrundlag, at klima- og energipolitikken skal bygge på »grøn realisme». Samtidig håber regeringen, at Danmark fortsat kan være »et af de førende lande i den grønne omstilling«.

Grønt lys fra Dansk Folkeparti
På forhånd har Lilleholt grønt lys fra Dansk Folkeparti. Allerede på partiets årsmøde i Herning i september sidste år lagde partiformand Kristian Thulesen Dahl op til et dansk skifergaseventyr.

- Vi skal tænke nyt og handle resolut på de områder, hvor der kan være store gevinster at hente. Udvinding af skifergas kan give store indtægter og mange nye arbejdspladser, lød det fra Kristian Thulesen Dahl, som understregede, at det skal ske på en miljømæssig forsvarlig måde.

Greenpeace er bekymret over meldingen fra blå blok.

- Meldingen fra ministeren betyder, at han ikke udelukker muligheden for at udstede nye licenser, og det er dårligt nyt, siger Tarjei Haaland, energi- og klimamedarbejder i Greenpeace, til Jyllands-Posten.

Kort før valget meddelte den radikale klima- og energiminister, Rasmus Helveg Petersen (R), at han ikke ville give nye tilladelser til udvinding af skifergas.

Forbud i Frankrig og Holland
Blandt de øvrige europæiske lande har Frankrig tidligt lagt sig i spidsen med et forbud mod udvinding af skifergas, og fredag fulgte den hollandske regering trop ved at lukke for nye prøveboringer i foreløbig fem år. Regeringenvil heller ikke forlænge tilladelser, der allerede er givet.

Miljøforkæmpere frygter, at udvinding af skifergas kan udvikle sig til et miljømæssigt mareridt og føre til massiv forurening af grundvandet, fordi man anvender en lang række kemikalier i processen med at suge gassen ud af de dybtliggende skiferlag i undergrunden.

OrganicToday.dk har tidligere interviewet den amerikanske professor Yuri Gorby. Læs artiklen: Udvinding af skifergas truer USA’s drikkevand

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: