Randers tvinger svinekød på menuen

MAD – Et knebent flertal i Randers Byråd har med stemmer fra Dansk Folkeparti og Venstre gennemtrumfet, at det fremover skal gøres obligatorisk at servere svinekød i alle børnehaver, plejehjem og andre kommunale institutioner med madordninger. Det skal sikre dansk madkultur i Randers.

Randers har som landets første kommune besluttet, at svinekød skal være en obligatorisk del af menuen i de kommunale institutioner. Frank Nørgaard, Dansk Fokeparti (billedet) vil sikre, at danske børn og unge kan få svinekød i fremtiden.

I Randers har Dansk Folkeparti sekunderet af Venstre gjort det obligatorisk for alle daginstitutioner i kommunen at servere svinekød som en del af madordningen. De to partier har til sammen et knebent flertal i Randers Byråd, og forslaget blev vedtaget med en enkelt stemmes flertal.

Beslutningen, der blev truffet mandag aften, skal sikre, at »dansk madkultur er en central del af tilbuddet« overalt i Randers Kommune, der med et indbyggertal på næsten 100.000 er blandt landets største.

Beslutningen er til grin, mener Beboerlistens Bjarne Overmark.

Beslutningen er til grin
Beslutningen betyder dog ikke, at det fremover skal være obligatorisk for børn og voksne at spise svinekød i børnehaver og vuggestuer. Ifølge Frank Nørgaard, Dansk Folkeparti, som har fremsat forslaget sker det alene for at »sikre dansk madkultur som en central del af udbuddet« og for, at svinekød indgår på lige fod med andre madvarer.

Kritikerne med Beboerlistens Bjarne Overmark i spidsen hæfter sig ved, at svinekødet slet ikke er i fare i de kommunale institutioner og mener, at beslutningen er helt til grin. Ingen af institutionerne i Randers har nemlig taget svinekødet af menuen, som det er sket andre steder i landet.

Alligevel mener Dansk Folkeparti og Venstre, at der partou skal svinekød på menuen, uanset hvad forældrebestyrelser, der normalt beslutter den slags spørgsmål  i børnehaverne, måtte mene.

Forslagsstilleren forstår ikke postyr
Forslagsstilleren forstår ikke selv, hvorfor beslutningen har vakt stå stor postyr i de landsdækkende medier.

- Det er jo bare en sikring af, at de danskere, der måtte ønske det, også i fremtiden kan få svinekød i de kommunale institutioner, siger Frank Nørgaard til Ritzau.

Til Århus Stiftstidende siger han, at »vi skal sikre, at danske børn og unge kan få svinekød i fremtiden.«

Beboerlistens Bjarne Overmark og andre modstandere af beslutningen understreger, at de mener, beslutningen er skudt helt ved siden af, og at de fortsat har fuld tillid til, at forældebestyrelserne selv kan administrere, hvad deres børn spiser i en forældrebetalt madordning.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: