Københavnere i protest mod skifergas

SKIFERGAS: Demonstration mod skifergas i dag fredag klokken 16 fra Nytorv i København. Demonstranterne vil bygge et boretårn midt på Christianhavns Slotsplads i protest mod Totals boringer i Nordjylland.

Demonstrationen mod skifergas begynder klokken 16 på Nytorv. Foto: Skifergas Nej Tak

Skifergas Nej Tak indkalder til demonstration i København mod skifergas. Det sker i solidaritet med blokaderne i Nordjylland mod skifergas og i samarbejde med samarbejde med initiativet Bloker Boretårnet.

Demonstrationen begyder på Nytorv og går til Christianshavns slotplads, hvor demonstranter sammen vil bygge et boretårn under parolen, ‘Skal der bores efter skifergas i Danmark, må den første boring foregå på Christiansborg’.

I dag var sjette dag med blokade af de lastbiler, der bringer udstyr til borepladsen ved Dybvad i Nordjylland. Aktivisterne har blokeret for lastbilerne i op til fire timer af gangen for at forsinke opsætningen af boretårnet så meget så muligt.

- Den sidste uges blokader har været enormt effektive. De har forsinket Totals arbejde og samtidig skabt en masse opmærksomhed omkring problemerne ved skifergasudvinding, siger Anna Kronborg fra initiativet Bloker Boretårnet.

- Vi kan ikke tillade, at Total gambler med retten til rent grundvand og sætter hensynet til klimaproblemerne over styr bare for at tjene penge. Derfor har det været vigtigt at vise dem, at vi er mange, der ikke er enige i deres hensynsløse jagt på nye fossile ressourcer, understreger hun.

Ikke kun et lokalt anliggende
Hun mener, det vigtigt at markere, at modstanden mod skifergasudvinding i Danmark ikke kun er et lokalt anliggende, for de mennesker der er så uheldige at bo lige klods op af en boring.

- Det er en problemstilling der vedrører os alle sammen. Derfor tager vi protesterne fra Nordjylland med os til København, siger Anna Kronborg.

Lokale fra Camp Total Protest i Nordjylland har skrevet et åbent brev der vil blive læst højt til demonstrationen i København. Her skriver de blandt andet, ‘Det varmer at tænke på, vi på tværs af Danmark er fælles om at passe på vores grundvand, natur, mennesker og dyr.’

Demonstranterne vil også klokken 16.30 synge de samme sange, som skifergasmodstandere i Nordjylland hver dag mødes og synger foran indgangen til borepladsen på samme tidspunkt.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: