Total opgiver skifergas i Danmark

SKIFERGAS – Danmark slipper for skifergas. Kæmpe sejr for klima og miljø, siger Greenpeace, som har aktioneret mod det franske selskab Total og boringerne i Nordjylland.

Greenpeace-aktivister blokerede i 2015 boretårnet i Dybvad. Foto: Greenpeace

Det franske olie- og gasselskab Total siger nu definitiv farvel til drømmen om at udvinde skifergas i Danmark. Det skriver Nordjyske Stiftstidende, meddeler Greenpeace. Total har valgt at tilbagelevere sin licens til at efterforske og udvinde skifergas.

- Mange seje vendelboer har kæmpet en flot og brav kamp for at stoppe Totals hovedløse boringer efter skifergas, men det er en kæmpe sejr for den danske modstand mod skifergas, der er i hele befolkningensiger Tarjei Haaland, klima- og energimedarbejder hos Greenpeace.

- Skifergasboringer sker ved at pumpe tonsvis af giftige kemikalier ned i jorden, og det vil være højt spil med Danmarks rene grundvand. Totals exit fra Danmark er godt nyt for klimaet, miljøet, grundvandet og folkesundheden, erklærer han.

Landet fri for skifergas-licenser
Med Totals opgivelse af skifergas-licenserne i Nordsjælland i maj sidste år og nu licensen i Nordjylland er banen ryddet, og landet er fri for skifergas-licenser.

Dermed bør det ifølge Haaland være slut med bekymring om risiko for at miste investor-troværdighed eller truende erstatningskrav, hvis politikere af klima- og miljømæssige politisk grunde ønsker at sætte en stopper for efterforskning og udvinding af skifergas i Danmark.

Det har ellers været et fremtrædende argument, efter det i 2012 gik op for mere og mere skeptiske politikerne, at der ikke var tale om sædvanlige kulbrinte-licenser, da den tidligere VK-regering gav de to skifergas-licenser i 2010.

- Nu er der ingen undskyldninger længere for ikke at lukke Danmarks dør helt for licenser til skifergas, der sviner klimaet som kul og aldrig kan blive en grøn løsning, siger Terjei Haaland.

Han mener, at den eneste ansvarlige vej frem nu er, at et regeringen eller et flertal i Folketinget vedtager et stop for skifergas, som flere andre lande og stater har gjort.

- De flotte ord i klimaaftalen i Paris skal omsættes til handling, og det kan kun gøres ved at lade et fossilt brændstof som skifergas forblive i undergrunden. Da mindst 80 % af de allerede påviste fossile reserver skal forblive i jorden, så er det klimamæssigt helt uacceptabelt at jage nye reserver, siger Tarjei Haaland.

Skatteyderne har også betalt
Total har givet opgive skifergas-jagten efter investeringer på cirka en halv milliard kroner, men det statsejede Nordsøfonden – og det vil sige os skatteydere, som Greenpeace understreger – har betalt de 20 procent.

- Og det uden offentlig debat om, hvorvidt befolkningen ønsker det. Den slags investeringer i nye fossile brændsler skal ophøre, hvis verden skal leve op til Paris-aftalens mål om at holde stigningen i den globale middeltemperatur på 1,5-2 grader, lyder det fra Tarjei Haaland.

- Danmark har i mange år været en inspiration for resten verden i den grønne omstilling, men regeringen har desværre påført den grønne førertrøje sorte pletter – også ved at tillade Totals boringer efter skifergas. Nu må et flertal i Folketinget komme ind i kampen og sige klart nej til skifergas. Det vil være et vigtigt og nødvendigt signal til resten af verden om, at Danmark stadig vil gå forrest og udfase olie og skifergas, der kan skabe katastrofale klimaforandringer for de kommende generationer, siger Tarjei Haaland.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: