Klima-milliarder skaber 3.000 grønne job

Danmark skal gøres klar til en nær fremtid med kraftige skybrud og monsterregn. Regeringen er sammen med Kommunernes Landsforening blevet enige om at investere 2,5 milliarder kroner i klimatilpasning. Pengene skal gå til udbygning af kloaker, veje og bassiner og vil ifølge miljøminister Ida Auken skabe op imod 3.000 nye grønne job.

Aftalen kan skabe op mod 3.000 nye job.

Byggebranchen kan godt begynde at smøge ærmerne op, lyder det fra miljøminister Ida Auken.

Regeringen har med den nye aftale for 2013 givet kommunerne mulighed for at investere 2,5 milliarder kroner i klimatilpasning med særligt fokus på at forebygge oversvømmelser. Investeringerne vil medføre op til 3.000 nye job, og det kommer til at betyde bedre kloaker, re-designede veje og flere bassiner til at klare fremtiden store regnskyl.

- Nu kan der bygges. Med aftalen om klimatilpasnings-milliarderne skaber regeringen op til 3.000 nye grønne job over hele landet og løser udfordringen med monsterregn og skybrud, siger miljøministeren.

KL: En kæmpe sejr

Miljøministeriet vil ændre lovgivningen, så mulighederne for at finansiere klimatilpasning via spildevandstaksten fremmes i kommunerne. Vandselskaberne har desuden fået fordoblet længden på de kommunale lånegarantier fra 25 til 40 år, så det bliver mere overkommeligt at investere i nye spildevandsanlæg.

- Denne regering tager klimaforandringerne alvorligt. Det er billigere at forberede Danmark på fremtidens vejr end at rydde op efter det ene skybrud efter det andet, siger Ida Auken.

Erik Nielsen, der er formand for KL betegner aftalen med regeringen som ‘en kæmpe sejr for vores klimatilpasning’.

- Kommunerne kan nu gå i gang med at bygge anlæg, der kan aflede vandet ved skybrud og sænke pladser og stier, så de får funktion af reservoirer i tilfælde af store regnmængder. Det her er en investering i klimasikring, som rækker mange år ud i fremtiden, siger Erik Nielsen.

Grøn omstilling

Ifølge miljøministeren er aftalen et skridt på vejen mod en grøn økonomi, som er en prioritet for regeringen.

- Vi skaber job i en tid med arbejdsløshed, vi løser en klimaudfordring, og vi udvikler teknologier, som kan eksporteres til hele verden. Det er grøn omstilling, siger Ida Auken.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: