Kemikontrol skærpes over for produkter til børn og unge

MILJØGIFT – Enhedslisten og miljøministeren og er blevet enige om at bruge 20 millioner kroner over de næste tre år på at skærpe kontrol med tekstiler, legetøj og elektronik, som børn og unge er i berøring med.

Myndighederne skærper kontrollen med importeret legetøj, tekstilvarer og andet, der kan indeholde farlige kemiske stoffer. Foto: Colourbox

Til efteråret kan containerskibe lastet med legetøj, tøj og elektroniske produkter til børn og unge forvente at blive mødt af Miljøstyrelsens kemikalieinspektion. Inspektionen vil tjekke, om containernes indhold overholder skærpede regler på legetøjsområdet, kemikaliereglerne og reglerne om produktsikkerhed.

Det sker som led i kampagnen “Kemikontrollen – Ren barndom”. Kampagnen er en del af en ny, treårig aftale mellem Enhedslisten og miljøministeren, hvor fokus er at begrænse det kemikalietryk, som børn og unge udsættes for.

- Vores børn og unge skal ikke udsættes for skadelig og unødvendig kemi, når de tager tøj på, leger med deres legetøj eller spiller på deres konsoller. Ved at skærpe kontrollen sikrer vi, at ulovlige produkter ikke finder vej til de danske butikker. Jeg er glad for, at vi er blevet enige med Enhedslisten om aftalen, siger miljøminister Pia Olsen Dyhr.

Også hos Enhedslisten er miljøordfører Per Clausen godt tilfreds med aftalen:

- Vi havde gerne set en hurtigere udfasning af flere af de farlige kemikalier. Men vi er trods alt glade for, at der nu kommer mere fokus på, hvordan forbrugerne kan undgå disse produkter, indtil vi kan få dem forbudt. Og at kontrollen med produkterne øges, så vi helt kan undgå, at vores børn udsættes for stoffer, der allerede er forbudt, siger Per Clausen.

Nemmere at vælge
Børn og unge er hver dag i kontakt med mobiltelefoner, tøj og legetøj, der kan indeholde skadelige kemikalier. Mange af produkterne bliver importeret fra udlandet, hvor kemikalielovgivningen ikke er så stram, som den er i Danmark og EU. Kontrollerne vil sigte mod at kontrollere om produkterne er lovlige, og derfor ikke udgør en risiko for børnene og de unge.

Aftalen kommer også til at gøre det nemmere for forbrugerne at vælge produkter fri for uønsket kemi som for eksempel Bisphenol A og ftalater. Virksomhederne får fremover mulighed for at mærke produkter, som ikke indeholder de skadelige stoffer. Ordningen vil blive evalueret i 2015 i forbindelse med, at et nationalt forbud mod fire skadelige ftalater træder i kraft.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: