Coop og Ikea i krig med EU om farlig kemi

FARLIG KEMI – En række store europæiske detailkæder har fået nok af EU’s smøleri om de farlige hormonforstyrrende stoffer, som findes i almindelige dagligvarer. De er endnu lovlige, men er under mistanke for at medvirke til kræft, barnløshed, misdannelser og diabetes.

Det beskidte dusin omfatter en lang række problematiske stoffer i blandt andet kosmetik, tekstil, vaskemidler, sprøjtegifte, rengøringsmidler, udvalgte duftstoffer og konserveringsmidler. Grafik: Coop

Coop Danmark har sammen med Ikea, H&M, Skanska, Sveriges Byggindustrier og britiske Kingfisher nu skrevet direkte til EU Kommissionen for at få sat stopper for brug af hormonsforstyrrende stoffer i dagligvarer.

Det sker efter, at EU nu er mee end to år forsinket i arbejdet med at vedtage kriterier for, hvornår et stof er hormonforstyrrende.

Der findes hormonforstyrrende stoffer i en række helt almindelige produkter.  Stofferne er lovlige, men er under stærk mistanke for at medvirke til kræft, barnløshed, misdannelser og diabetes.

En rapport fra Nordisk Ministerråd anslår, at regningen for de hormonforstyrrende stoffer i EU løber op i mindst 4,5 milliarder kroner årligt i ekstraudgifter. Andre beregninger siger mindst 150 milliarder euro om året med skader på hjernens udvikling som den største udgiftspost.

Klart signal
For at forbyde de skadelige stoffer er det helt afgørende, at EU vedtager kriterier for, hvornår et stof er hormonforstyrrende. Men da det bliver ved med at trække ud, har Coop og de øvrige detailgiganter valgt at sende et klart signal til EU kommissionen, om at de ønsker kriterierne fastlagt nu, så stofferne kan blive forbudt.

- For Coop og de andre virksomheder er det vigtigt at kriterierne er på linje med den proaktive handling vi allerede har, siger Malene Teller Blume, der er Nonfood Kvalitetschef i Coop og leder af Coops kemikalie-indsats.

- Vi ved, at der foregår en del lobbyarbejde i EU for at forsinke arbejdet fra virksomheder, der har interesse i, at der ikke sker en regulering af dette område. Derfor er det vigtigt at virksomheder som os, der kæmper imod de hormonforstyrrende stoffer, er mere tydelige over for EU,  understreger hun.

Det Økologiske Råd: Stærk udvikling
Det Økologiske Råd bakker virksomhederne op og kalder det »en stærk udmelding«.

- Vi anerkender deres store arbejde med at få udfaset kemikalier, som kan være til skade for mennesker og miljø. Denne udmelding er helt på linje med vores opfordring, siger Lone Mikkelsen, seniorrådgiver i kemikalier hos Det Økologiske Råd.

- Allerede i 2013 skulle EU-Kommissionen have fastlagt kriterier for hormonforstyrrende stoffer, men arbejdet er gang på gang udskudt. De danske forbrugere er bekymrede og det er der heldigvis nogle virksomheder, der tager alvorligt, siger Lone Mikkelsen.

Det Økologiske Råd ser det som endnu et eksempel på, at virksomhederne ofte er forud for lovgivningen.

- Det er fantastisk at se, at virksomheder også kan have denne tilgang. Det er desværre ikke hverdagskost. Men de har fat i den lange ende, for de ved hvad forbrugerne vil have – produkter de kan føle sig trygge ved, også når det gælder deres børn, siger Lone Mikkelsen.

Fælles definition er afgørende
Malene Teller Blume, der er Nonfood Kvalitetschef i Coop og leder af Coops kemikalie-indsats pointerer, at det er vigtigt, at EU-landene når frem til en fælles definition for at kunne identificere de problematiske stoffer.

- Før man kan forbyde de skadelige stoffer, er det helt afgørende, at man i EU vedtager kriterier for, hvornår et stof er hormonforstyrrende, siger hun.

Brevet fra de seks virksomheder til EU Kommissionen er for Coop underskrevet af Koncerndirektør Jens Visholm.

- Det går ikke hurtigt nok med at beskytte befolkningen mod de hormonforstyrrende stoffer. Vi stiller skærpede krav til vores egne varemærker, men for at sikre en bredere udfasning, så er der stort behov for at EU for alvor kommer ind i kampen, så arbejdet med at forbyde stofferne kan fremskyndes, siger Jens Visholm.

Lovgivning vil give stor effekt
Coop har i mange år arbejdet med at udfase stoffer, der er under mistanke for hormonforstyrrende effekter. Coop har blandt andet forbudt parabener, ftalater og fluorerede stoffer og presser leverandører af andre mærkevarer til at fjerne stofferne.

Ifølge Coop vil effekten dog være meget større, hvis EU gennemfører lovning på området.

Coops arbejder systematisk for at udfase de 12 mest problematiske kemikalie-grupper i dagligvarehandlen.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: