Ulovlig kemi i 11 slags legetøj

FARLIG KEMI – Sveriges kemikaliemyndigheder har fundet ulovlige kemikalier i 11 forskellige slags legetøj til børn. Blandt andet er der fundet bly i lodninger på elektrisk legetøj.

I Sverige har man fundet farlig kemi i 11 af 60 undersøgte slags legetøj. Det er blandt andet elektriske legetøjsbiler, hvor der er bly i lodningerne. Foto: Colourbox

Den svenske kemikalieinspektion har fundet ulovlig kemi i 11 slags legetøj i en kontrol. Der var især problemer med bly i lodningerne på elektriske legetøjsprodukter.

Bly kan skade nervesystemet og svække barnets intellektuelle udvikling. Fostre og små børn er særligt følsomme.

- Har du købt nogen af produkterne, anbefaler vi, at du går ned i butikken og beder om at få pengene tilbage, lyder rådet fra Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Bly i en stor del af elektrisk legetøj
De svenske kemikaliemyndigheder undersøgte 60 forskellige slags legetøj.

- Det er bemærkelsesværdigt, at bly er blevet fundet i en stor del af de testede elektriske legetøj. De enkelte produkter i sig selv udgør ikke en stor risiko, men på længere sigt kan de skadelige stoffer, vi har fundet, medføre et problem for både sundheden og miljøet, siger Karin Rumar, inspektør ved den svenske Kemikalieagentur.

Vil du smide produkter med indhold af tungmetaller som bly og kadmium ud, skal du huske, at du ikke bare kan hælde dem i affaldsposen. Aflever dem i stedet på din lokale genbrugsplads.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: