Haveejere kommer sommerfuglene til undsætning

NATUR – Landets sommerfugle er hårdt pressede. Men på rekordtid har danskerne gjort over 4,4 millioner kvadratmeter have til gode levesteder for sommerfuglene.

Vores levevis lægger stigende pres på naturen. Her er det en sommerfugl i Doktorparken i Randers. Foto: Amalie Madsen

Drop sprøjtegift og gødning i din have, lad græsset gro og plant i stedet nektarrige blomster. Så er du godt på vej til at hjælpe landets hårdt pressede sommerfugle.

Sådan lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening, som opfordrer Danmarks haveejere til at hjælpe sommerfuglene, som har brug for flere levesteder.

På bare en måned har 2.150 danskere tilmeldt deres haver på Fleresommerfugle.dk. Ifølge Danmarks Naturfredningsforening er det alle slags haver – lige fra små kolonihaver til store naturgrunde. Til sammen sikrer det mere end 4,4 millioner kvadratmeter, hvor sommerfuglene kan finde føde og levesteder.

- Det er fantastisk. Sommerfuglene er meget hårdt pressede, så de har brug for al den hjælp, de kan få. Og haverne er tiltrængte heller i det stærkt opdyrkede landskab, siger Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening, som står bag kampagnen Sommerfugleeffekten.

Bestormet af haveejere, der vil gøre en forskel
Målet var 2.000 haver eller 1 million kvadratmeter hen over sommeren, men tilslutningen har været overvældende.

- Vi har nærmest været lagt ned af henvendelser fra haveejere, der vil gøre en forskel for sommerfuglene. Danskerne har forstået, hvor alvorlig situationen er for vores sommerfugle, bier og andre insekter, siger Maria Reumert Gjerding.

Ud over haveejere samarbejder Danmarks Naturfredningsforening også med virksomheder og kommuner.

Mange virksomheder vil ligesom haveejerne gøre deres grønne arealer mere sommerfuglevenlige, mens kommunerne har konkurreret om Danmarks bedste sommerfugleprojekt.

Indtil videre har kampagnen afleveret i alt 250.000 kroner til at forbedre naturen i Silkeborg, Morsø og Hjørring til gavn for truede sommerfugle.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: