Giftige kemikalier i masser af børnetøj

Ved du hvor mange og hvilke små uhyrer, der gemmer sig i det barns tøj og forurener vandmiljøet, når tøjet skal en tur i vaskemaskinen. Greenpeace har testet 12 store børnetøjsmærker. Foto: Greenpeace

BØRNETØJ – Greenpeace finder giftige kemikalier børnetøj, og det er vel at mærke i i verdens største mærker for børnetøj.

Når vi handler børnetøj, er der høj risiko for, at vejen til hylderne har været fyldt med skadelige kemikalier, der er skyllet ud i lokale vandmiljøer. Når børnene får nye bukser, trøjer eller sko på, så følger en række giftige stoffer med i købet, og når tøjet ryger til vask, bliver de skyllet ud til fare for vandmiljøet og sundheden.

Det viser en ny Greenpeace-rapport A”, der er udgivet ved en pressekonference i Beijing i dag. I rapporten undersøges brugen af kemikalier i børnetøj hos 12 tøjmærker, heriblandt adidas, Disney og luksusmærket Burberry.

Der er købt og testet 82 tøjprodukter i 25 lande, og resultaterne viser, at de største tøjmærker er lige så uansvarlige i produktionen af tøj til børn som voksne, hvilket Greenpeace dokumenterede med to rapporter i 2011 og 2012.

Verdens største med bukserne nede
- Vi fanger verdens største tøjmærker med bukserne nede, når de sviner vandløbene til fra Beijing til Berlin og sælger tøj til forbrugerne, der også kommer til at udsætte miljøet og sundheden for fare, siger Birgitte Lesanner, kampagne- og kommunikationschef hos Greenpeace.

- Det giftfyldte tøj strider imod de grønne brands, som mange tøjmærker bygger op, og det er brandærgerligt, at de ikke bruger pengene til at gøre produktionen bæredygtig frem for bare at snakke om det, siger hun.

Udledes til vandløb
De farlige kemikalier, de små uhyrer, i de globale børnemærker kommer altså med hjem i børneskabet i de danske hjem. Ved de første ture i vaskemaskinen udledes kemikalierne til vandløb og søer og bringes videre i fødekæden, der i sidste ende kan gøre forbrugerne syge.

Kemikaliet nonylphenol, NPE, der bl.a. bruges som blegemiddel er en af tøjindustriens syndere, der var indeholdt i 50 ud af de 82 testede tøjprodukter til børn. Testen viste højest koncentrat af NPE hos C&A, Disney, American og luksusmærket Burberry, der havde NPE i seks ud af ni tøjprodukter.

Når NPE udledes fra tøjfabrikker og tøjvasken hos forbrugerne, er det et kemikalie, der ophober sig i naturen og fødekæden, er hormonforstyrrende og mistænkes for at øge fosterskader og barnløshed.

Kemikaliet er da også på Miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer – men altså hyppigt anvendt alligevel.

Det kan lade sig gøre
Greenpeace har rettet kritik af flere af mærkerne før, og adidas og Nike har som 16 andre forpligtet sig til kampagnen Detox (afgiftning) for at gøre produktionen 100 procent giftfri inden 2020. Flere har vist, at det kan lede sig gøre at afgifte tøjproduktionen for at skåne miljøet.

- Adidas og Nike var blandt pionererne, der hurtigt forpligtede sig til kampagnen og lovede, at de vil gå forrest og fjerne de giftige stoffer. De har størrelsen og indflydelsen til at trække de andre tøjmærker i en grønnere retning, og derfor skuffer det at se, at de tager forbrugerne med som et led i en kæde, der fortsætter med at sætte miljøet på spil, siger Birgitte Lesanner.

Hun opfordrer på det kraftigste tøjmærkerne til at se på disse tests og erkende, at de kan gøre det bedre.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: