Dit friluftstøj kan være fyldt med farlige kemikalier

FARLIG KEMI – Hormonforstyrrende og svært nedbrydelige kemikalier har spredt sig til verdens fjerneste egne. En stor del af kemikalieforureningen menes at komme fra friluftstøj, vurdererer Greenpeace i ny rapport.

Hormonforstyrrende og svært nedbrydelige kemikalier har spredt sig til alle verdens fjerneste egne. En stor del af kemikalieforureningen menes at komme fra friluftstøj. Foto: Greenpeace

Skadelige kemiske stoffer, der anvendes til at gøre friluftstøj vand- og smudsafvisende, har spredt sig til hele verden. Det er de såkaldte flourstoffer, man nu kan finde overlat, dokumenterer Greenpeace i en ny rapport.

Otte Greenpeace-ekspeditioner har rejst til bjergtoppe, nationalparker og søer i verdens fjerneste egne for at indsamle prøver af sne og vand. Formålet har været at undersøge, hvor langt omkring de miljøskadelige kemikalier har spredt sig. De kemiske stoffer anvendes i både tøj, tæpper og papirvarer.

Hormonforstyrrende flourstoffer
Resultatet er i dag blevet offentliggjort i en ny rapport, og resultatet er ildevarslende – alle vegne har vi fundet spor af fluorstoffer (PFC-stoffer), der kan være hormonforstyrrende og er meget svært nedbrydelige i miljøet, lyder det fra Greenpeace.

- Vores ekspeditioner til verdens fjerneste egne har kun bekræftet vores bange anelser. Alle steder, vi kom, fandt vi spor af fluorstoffer, siger Birgitte Lesanner, chef for Greenpeace i Danmark.

- Det er desværre et klart bevis på, at industriens forurening ikke kun rammer de områder, hvor produktionen finder sted, men spredes vidt og bredt i luften. Det tyder på, at der ikke noget sted på jorden, der er uberørt af kemikalierne, siger hun.

Gør tøjet vandafvisende
Fluorstoffer anvendes i flere industrier, men tøjindustrien står for den største andel. Kemikalierne anvendes blandt andet til at gøre tekstiler vand- og smudsafvisende, og derfor anvendes de i stor stil hos producenter af friluftstøj. Det er særligt kritisabelt, at virksomheder, der lever af at sælge tøj til naturoplevelser, samtidig bidrager til at forurene naturen.

- Mange virksomheder, som sælger friluftstøj, reklamerer med flotte naturbilleder og giver indtryk af, at de holder af naturen. Men samtidig sælger de tøj, der er behandlet med skadelige fluorstoffer. Det er simpelthen hyklerisk, og det er på tide, at friluftstøjbranchen erstatter de skadelige kemikalier med de rene alternativer, der allerede er på markedet i dag, mener Birgitte Lesanner.

Store brands nægter at udfase
I fire år har Greenpeace arbejdet på at få de skadelige kemikalier ud af tøjindustrien, og flere af de store brands som Adidas, Puma og Levi’s har allerede forpligtet sig til at udfase alle skadelige kemikalier i deres tøj inden 2020.

Andre fabrikanter som North Face, Patagonia og Mammut vil ikke love at udfase stofferne.

- Som forbrugere bør vi ikke finde os i, at tøjproducenterne spreder skadelige kemikalier til hele verden. Derfor opfordrer vi alle, der elsker naturen, til at kræve ansvarlighed fra tøjmærkerne. Det er på tide, at friluftstøjmærkerne afgifter deres tøj – og alt de skal bruge er et skub fra forbrugerne, siger Birgitte Lesanner.

Greenpeace har startet en underskriftindsamling for at få friluftstøjmærkerne til at fjerne de skadelige kemikalier fra tøjet.

Læs hele rapporten

Skriv under

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: