USA og Canada vil beskytte Arktis

KLIMA – USA og Canadas statsledere har netop annonceret et storstilet, fælles initiativ, der kan betyde enden på arktisk olie og samtidig begyndelsen på at få oprettet en række nye beskyttede havreservater i Det Arktiske Ocean.

Aktivister i kajakker demonstrerede sidste år i Seatte mod Shells planer om olieboring i Arktis. Foto: Marcus Donner / Greenpeace

USA’s præsident Obama og Canadas Trudeau er blevet enige om en aftale, der kan betyde enden på olieboringer i det sårbare Arktis. Greenpeace er begejstret.

- Det er en historisk udmelding og en milepæl i retning af beskyttelse af Arktis. Obama og Trudeau viser forbilledlig vilje til i realiteten at stoppe jagten på ny olie i Arktis. Hvis de to ledere sætter handling bag ordene, vil den smeltende is ikke længere være en invitation til at søge efter mere olie, men netop den indlysende grund til, at vi skal lade den blive i jorden. siger Birgitte Lesanner, chef for Greenpeace i Danmark.

Klimaaftalen skal iakke samle støv
Hun mener, at Obama og Trudeau med overbevisende tydelighed gør klart, at USA og Canada ikke har tænkt sig at lade klimaaftalen i Paris samle støv på en gemt og glemt hylde, men at rettesnoren i Arktis skal være videnskab og internationale aftaler.

- I sammenligning kommer Danmark og EU til at fremstå lammet og uambitiøs. Det er ganske enkelt pinligt. Jeg håber, at EUs regeringsledere vil lade sig inspirere, så vi hører nye toner, når de i næste uge mødes i Bruxelles for netop at drøfte, hvordan Europa skal bidrage efter Paris, siger hun.

- Det her kan blive et kæmpe skridt for beskyttelsen af de havområder, der bliver mere og mere blottede i takt med at isen trækker sig på toppen af verden. Løftet fra Obama og Trudeau bekræfter, at de ikke vil tillade nogen som helst former for fiskerier i det centrale Arktiske Ocean, før der er klarhed over, hvilke bestande der gemmer sig i havene. Ikke mindst lægger USA og Canada op til at gå forrest for at få oprettet beskyttede havreservater i en større del af Arktis, som sandt at sige i dag er et af de mest lovløse farvande på kloden, lyder fra Greenpeace.

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: