Flere penge til klima-samarbejde

KLIMA – Ida Auken er klar med 2,7 millioner kroner. Pengene skal sætte skub i samarbejdet om klimatilpasning mellem kommuner, forsyningsselskaber og andre aktører.

En effektiv indsats for klimatilpasning kræver et godt samarbejde mellem kommuner, forsyningsselskaber og grundejerforeninger.

Derfor er der på finansloven afsat en pulje på 2,7 mio. kroner, der skal hjælpe med at finansiere samarbejdet mellem de aktører, der arbejder med klimatilpasning. Pengene er et engangsbeløb, der kan søges nu.

Problemerne skal ikke fedtes af på nabokommunen
Den nye pulje til tværgående samarbejde på klimatilpasningsområdet skal sætte skub i samarbejdet, siger Ida Auken.

- Når vi skal løse udfordringerne med flere kraftige regnskyl, for blandt andet at undgå oversvømmelser i folks kældre, skal det ske i fællesskab. Problemerne skal ikke bare skubbes videre til naboen eller nabokommunen, siger miljøministeren.

Ved at koordinere og samarbejde om klimaindsatsen kan man undgå, at en kommune eksempelvis leder vandet hurtigt fra et areal ned til en å for at sikre mod voldsomme regnskyl – blot for at oversvømme nabokommunen.

Gode erfaringer
Puljen på 2,7 mio. kroner kan søges af alle aktører, der arbejder med klimatilpasning, så længe det er til et tværgående samarbejdsprojekt.

- Hvis man kigger på Usserød Å i Nordsjælland, som jeg netop har besøgt, kan man se, at det nytter at tænke i tværgående løsninger. Åen var ramt af store oversvømmelser i både 2007 og 2010, men Fredensborg, Hørsholm og Rudersdal kommuner satte sig ned med forsyningsselskaberne og fik lavet en holdbar klimatilpasningsplan for området. Det kan være til inspiration for mange, siger Ida Auken.

Ansøgere kan få op til 400.000 kroner pr. projekt, mod at ansøgeren selv finansierer halvdelen.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: