Eva Kjer fastholder grønt plus trods massiv kritik

GYLLEGATE – Syv indkaldte eksperter tav, da de blev spurgt, om der var nogen af dem, der kunne bakke Eva Kjer Hansen op, som på trods af massiv kritik stædigt har fastholdt, at regeringens landbrugspakke giver et grønt plus.

Ingen af de syv eksperter på høringen i dag sagde noget, da konkret blev spurgt, om de kunne bakke op om Eva Kjer Hansens udlægning af landbrugspakkens miljøeffekt.

Eva Kjer måtte under en høring i Folketingets Milljø- og Fødevareudvalg lægge øre til syv indkaldte eksperter, som forklarede politikerne, hvordan regeringens omdiskuterede landbrugspakke virker på vandmiljøet.

Eva Kjer Hansen har igen og igen påstået, at pakken samlet set ville give »et grønt plus for miljøet«. Men oppositionen og en række eksperter peger på, at de centrale beregninger i pakken er vildledende, fordi de medtager effekter, som ikke har noget med landbrugspakken at gøre.

Står alene
Under høringen kom det frem, at ministeren står alene og at ikke en eneste af de syv eksperter kan bakke ministeren op.

- Er der nogen af jer, der kan bakke op om ministerens udtalelse om, at pakken giver et grønt plus i årene frem til 2018?, spurgte socialdemokraten Simon Kollerup henvendt til forskerne.

Alle tav, og ingen markerede på anden vis, at de var enige med Eva Kjer Hansen om, at pakken vil være en fordel for miljøet i de kommende år.

- Okay. Det var et klart svar, lød det derpå fra Simon Kollerup.

- Den samlede pakke giver et grønt plus. Det gør den i 2020 og 2021, gentog Eva Kjer Hansen uanfægtet under et efterfølgende samråd i eftermiddag.

Har ikke ændret på noget
Eva Kjer Hansen mente efter høringen ikke, at eksperternes udtalelser under høringen har ændret på noget.

- Jeg synes, vi har haft en god høring i dag, og nu følger vi politisk. Så vidt jeg kan se, så er der ikke kommet nye eller anderledes tal frem i dag, sagde hun ifølge Ritzau.

Landbruget tilbage til 80′erne
Den radikale Ida Auken konstaterer, at kritikken af regeringens landbrugspakke er indtakt efter forskernes oplæg.

- Der har været klare beskeder om, at det er en stor risiko for vores vandmiljø. Regering efter regering har i 30 år arbejdet for at få renere vand i Danmark. Endelig begynder vi at se vores fjorde få klart og rent vand. Det sætter regeringen nu over styr, siger Ida Auken.

- Det blev også klart, at der ikke er noget overblik i regeringen over skader på grundvand og hvad det koster at undgå skader. Altså hvad drikkevandsforbrugerne skal betale.

Ida Auken mener, at regeringens politik sender landbruget tilbage til 80′erne og især vil gavne de landmænd, der allerede i dag tjener penge. De vil kunne tjene endnu mere.

- Det kommer ikke til at hjælpe de nødstedte landmænd. Og det hjælper os ikke i retning af et sundt landbrug, der kan lave gode grønne fødevarer. Snarere tværtimod sender det landbruget tilbage til 80′erne, mener Ida Auken.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: