Minister: EU skal forbyde farlig kemi i legetøj og kosmetik

MILJØ – EU’s miljøministre samles i dag for at diskutere farlig kemi. Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen lover på forhånd, at han vil tale med store bogstaver, når han opfordrer EU til at forbyde hormonforstyrrende stoffer i blandt andet legetøj og kosmetik.

Danmark vil have EU til at forbyde hormonforstyrrende stoffer, som stadig anvendes af visse producenter i legetøj og kosmetik. Foto: Gustav Bech

Hormonforstyrrende stoffer Når EU’s miljøministre i dag samles i Bruxelles, vil miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen have en grøn tale med under armen.

Og han lover, at han på ministerrådsmødet vil tale med store bogstaver for at få EU til hurtigst muligt at forbyde hormonforstyrrende stoffer, som nogle producenter stadig bruger i blandt andet legetøj og kosmetik. Ministeren er utilfreds med tempoet i EU-processen.

- Det går alt for langsomt. EU bør hurtigere sætte initiativer i gang, som gør det muligt at håndtere hormonforstyrrende stoffer, og der bør være en konkret tidsplan for handling, så vi kan beskytte EU’s borgere og miljøet mod skadelig kemi. Danmark vil som udgangspunkt have hormonforstyrrende stoffer i legetøj, kosmetik og visse forbrugerprodukter forbudt i hele EU, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

En af de ting Danmark konkret foreslår, er en skærpelse af kravene til industrien, så de skal levere bedre data, der kan vise, om et stof er hormonforstyrrende. EU-Kommissionens nye ramme for arbejdet med hormonforstyrrende stoffer er i ministerens optik alt for uambitiøs og utilstrækkelig til at nå det overordnede mål om at minimere risikoen for, at befolkningens og miljøets udsættes for hormonforstyrrende stoffer.

Danmark er frontløber og vil presse EU
Jakob Ellemann-Jensen vil desuden invitere ligesindede lande til at udarbejde en fælles dynamisk liste over hormonforstyrrende stoffer, der skal sende et kraftigt signal til Kommissionen om behovet for handling.

- Danmark er frontløber i arbejdet med hormonforstyrrende stoffer, så vi er klar til at tage en tørn. Vi vil have et miljø uden skadelige stoffer for forbrugerne, siger Jakob Ellemann-Jensen.

I december lykkedes det for første gang at få forbudt fire skadelige ftalater i EU på grund af deres hormonforstyrrende effekter efter mangeårig dansk indsats, og danske forskere har netop fået en række store EU-bevillinger til nye projekter.

Hvis man bliver udsat for hormonforstyrrende stoffer, kan det blandt andet påvirke forplantningsevnen, udviklingen af hormonsystemet og føre til stofskiftesygdomme, fedme, visse kræftformer og misdannede kønsorganer hos drenge.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: