EU forbyder fem parabener i kosmetik

Fem af de såkaldte parabener, der er under mistanke for at være hormonforstyrrende, bliver nu forbudt. De bruges i kosmetik og plejeprodujkter. Foto: Gustav Bech

HORMONFORSTYRRENDE – Cremer, shampoo, makeup og andre plejeprodukter bliver nu fri for fem potentielt hormonforstyrrende parabener.

EU har netop vedtaget et forbud mod fem problematiske parabener i alle typer kosmetik og plejeprodukter i hele EU. Kosmetikindustrien har i årevis har undladt at levere data, der kan bevise, de fem parabener er sikre at bruge for forbrugerne. Det får nu konsekvenser.

Cremer, shampoo, makeup og andre plejeprodukter bliver nu fri for fem potentielt hormonforstyrrende parabener. I dag har medlemsstaterne i EU’s kosmetikkomté vedtaget et totalforbud mod brugen af fem parabener i alle typer kosmetik.

Det sker efter, at EU’s Videnskabelige Komite for For-brugersikkerhed gentagne gange uden held har bedt industrien levere data, der kunne vise, om stofferne er sikre for forbrugerne, når de er i kosmetik. Når det drejer sig om kosmetik, er det industriens opgave at levere data, der viser, at produkterne er sikre.

Tvivlen bør komme forbrugerne til gode
- Hvis industrien ikke kan levere bevis for, at deres kemiske stoffer er sikre, bør tvivlen komme forbrugerne til gode. Husk, vi taler om produkter, vi dagligt smører direkte på huden. Nu får det en konsekvens, at industrien ikke har løftet deres ansvar med at dokumentere de fem parabeners sikkerhed. Og det er jeg glad for, siger miljøminister Ida Auken

Danmark har gennem årene sat meget fokus på parabener og presset på i EU for at få en vurdering af parabenernes sikkerhed i kosmetik. Vi har som det eneste land i EU indført et nationalt forbud i 2011 mod fire udvalgte parabener til brug i produkter til børn under tre år.

Dette forbud kom på baggrund af en forsigtighedstilgang, fordi industrien ikke havde formået at levere de nødvendige data, som kunne dokumentere stoffernes sikkerhed.

- Det er en rigtig god nyhed, at vi nu har fået forbudt hele fem problematiske parabener, så de ikke længere kan bruges i cremer, shampoo og andre plejeprodukter. Jeg er især glad for, at det nye forbud dækker alle former for plejeprodukter, så vi beskytter befolkningen bedre – men det er især godt for ikke mindst børn og gravide, siger miljøminister Ida Auken.

Forbuddet træder i kraft, når det er formelt vedtaget af Rådet og Europa-Parlamentet.

 

Parabener er konserveringsmidler

► Parabener er en fælles betegnelse for en gruppe af konserveringsmidler, som typisk bliver brugt i plejeprodukter som shampoo, makeup og cremer.

► Parabener er mistænkt for at være hormonforstyrrende, men forsøg med dem viser modstridende resultater, og nogle er ikke undersøgt grundigt nok.

► Det konkrete forbud kommer nu, fordi der ikke er viden nok om de fem parabenerne til at vurdere, om de er sikre at bruge i kosmetik.

► To af de fem parabener, som EU forbuddet omfatter, er også omfattet af det danske forbud. De øvrige parabener i det danske forbud er fortsat under diskussion i EU.

► Parabener, der bliver forbudt med EU-forbud: Isopropylparaben, Isobutylparaben, Phenylparaben, Benzylparaben, Pentylparaben.

► Parabener, der er omfattet af det danske forbud: Isopropylparaben, Isobutylparaben, Propylparaben, Butylparaben.

► Parabener, der stadig er til diskussion i EU: Propylparaben, Butylparaben.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: