Eva Kjer: Børn kommer ikke af sig selv

FERTILITET – Otte ud af ti unge ved ikke nok om, hvad der nedsætter evnen til at få børn. Især unge mænd undervurderer, hvad deres livsstil betyder for fertiliteten. Unge mænd tror, børn kommer af sig selv, siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen.

Mange kemikalier er mistænkt for at nedsætte fertiliteten.

Alder, rusmidler, sexsygdomme og hormonforstyrrende stoffer. Listen over faktorer, som kan gøre det svært at få børn er lang, men danske unge ved for lidt om, hvordan deres livsstil påvirker deres fertilitet.

Derfor lancerer miljø- og fødevareministeren nu undervisningsmaterialet MaybeBaby i samarbejde med Sundheds- og Ældreministeriet.

Materialet handler om, hvilke faktorer, der påvirker evnen til at få børn og er målrettet gymnasieelever

- Det er nok ikke evnen til at få børn senere i livet, som fylder mest for gymnasieelever, men deres livsstil i dag kan gøre det sværere at få børn senere i livet. I Danmark kommer et ud af 12 børn til verden ved hjælp af fertilitetsbehandling, og derfor vil vi gerne give de unge viden om, hvad der påvirker fertiliteten, siger miljø- og fødevareminister, Eva Kjer Hansen.

De unge vil vide mere
En undersøgelse fra Miljøstyrelsen viser, at unge mænd tror, det er lettere at få børn end unge kvinder. Og mændene er også i mindre grad end kvinderne opmærksomme på de faktorer, der kan nedsætte fertiliteten. Men flertallet hos begge køn vil gerne vide mere.

- Det er relevant for unge som mig at vide noget om fertilitet. Jeg tænker, det er en god idé at gøre sig nogle tidlige overvejelser og være opmærksom på sin fertilitet. Det er ikke rigtig noget, man snakker med sine venner om, siger 18-årige Hans Sjørvad, som er elev på Aarhus Katedralskole.

Mange faktorer skader fertiliteten
Den vigtigste faktor for fertiliteten er din alder. For eksempel er det meget nemmere at få børn for kvinder i midten af 20’erne end for kvinder midt i 30’erne.

Også rygning, hash, alkohol, sexsygdomme og brug af anabolske steroider kan nedsætte fertiliteten.

Desuden er nogle hormonforstyrrende stoffer mistænkt for at kunne påvirke fertiliteten hos fostre. De mistænkte stoffer kan findes i en lang række af de ting, vi er i berøring med i dagligdagen. Det gælder plastikprodukter, kosmetik, plejeprodukter, PVC-gulve, den mad vi spiser, emballage og støv.

Det nye undervisningsmateriale er tilgængeligt på Maybebaby.dk fra den 21. september.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: