Danmark har verdens 4. største øko-fodspor

KLIMA – Danmark indtager en pinlig fjerdeplads på listen over verdens mest ressourceforbrugende nationer. Det viser 2012-udgaven af Living Planet Report. Hvis alle levede som os, ville vi have brug for fire en halv jordkloder, for at Jorden kunne nå at genskabe de ressourcer, som vi forbruger.

John Nordbo: Vi kan skaffe mad, vand og energi til alle, hvis vi bruger vedvarende energi og reducerer vores affald.

Kun de rige olieproducerende lande som Qatar, Kuwait og De Forende Arabiske Emirater bruger flere ressoucer og har et større økologisk fodspor pr. indbygger. USA ligger også højt på listen og kommer lige efter Danmark på en femteplads.

Men heldigvis ser det ikke bare sort ud, siger miljøfaglig chef i WWF Verdensnaturfonden, John Nordbo.

Vedvarende energi er løsningen
- Vi kan skabe en blomstrende fremtid, der giver mad, vand og energi til de 9 eller måske 10 milliarder mennesker, der skal dele planeten i 2050. Løsningen ligger i reduktion af affald, smartere vandforvaltning og brug af vedvarende energikilder, der er rene og rigelige – såsom vind og sol, siger han.

Rapporten, der udkommer hvert andet år, kommer bredt omkring og kortlægger det globale fodaftryk. En metode til at undersøge og synliggøre bæredygtigheden af menneskets forbrug.

Metoden går ud på at tælle de arealer sammen, der skal til, for at producere alle de fornybare ressourcer, vi bruger på et år. I det indregnes bl.a. CO2 udledning, landbrug, skovbrug og fiskeri som tilsammen viser hvor stort fodaftryk vi sætter på kloden.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: