I dag har vi opbrugt Jordens ressourcer

KLIMA – I dag begynder vi at bruge flere ressourcer end kloden har til rådighed – dagen, hvor vi har opbrugt de ressourcer, som kloden har til rådighed for hele 2017. Luxembourg og Qatar har det vildeste overforbrug.

Vi har brug for 1,7 jordkloder for at dække vores ressourceforbrug. Danmark ligger som nr. 18 på listen over de lande, som har det højeste overforbrug. Foto: Colourbox

I dag den 2. august er det Earth Overshoot Day. Dagen, hvor vi begynder at bruge flere ressourcer end kloden har til rådighed for hele 2017. Fra årsskiftet og frem til i dag har menneskeheden altså allerede brugt de ressourcer, som planeten kan nå at reproducere på et enkelt år.

Det viser en undersøgelse fra Global Footprint Network.

Vi forbruger globalt, som om vi havde 1,7 jordklode til rådighed. Danskerne er blandt de helt store syndere. Vi forbruger nemlig, som om vi havde hele 3,6 jordkloder til rådighed. Det danske forbrug er dermed mere end dobbelt så stort som verdensgennemsnittet. Danmark ligger også pænt over det europæiske gennemsnit, som ligger på 2,8 jordkloder.

Vi overforbruger
- Vi står midt i en naturkrise. Vi overfisker verdens fiskebestande. Vi fælder regnskovene og udpiner klodens landbrugsjord. Vi presser verdens vandressourcer og udleder for meget CO2, så kloden får hedeslag. Menneskets overforbrug presser simpelthen naturen og dyrene mere, end Jorden kan klare, siger WWF Verdensnaturfondens generalsekretær Bo Øksnebjerg.

- Vi har løsningerne. Vi skal simpelthen til forbruge smartere og producere mere bæredygtigt. Globalt og nationalt. Men vi skal handle nu. Også i Danmark, hvor vi presser dyrene og naturen, overudnytter vores landbrugsjord og har alt for lave ambitioner på klimaområdet, understreger Bo Øksnebjerg.

Globalt forbruger vi klodens ressourcer hurtigere og hurtigere. Sidste år havde vi først brugt alle de ressourcer, kloden kan producere på et år, seks dage senere, nemlig 8. august.

For 17 år siden – i år 2000 – skulle vi helt frem til slutningen af september, før kloden ikke kunne følge med længere.

Danmark ligger på en 18. plads over lande, som overforbruger mest. Sverige ligger på en 12. plads.

FAKTA: Disse 10 lande overforbruger allermest

Så mange jordkloder skulle vi have til rådighed, hvis alle levede som i:

1. Luxembourg: 7,7 jordkloder

2. Qatar 6,7 jordkloder

3. Australien 5,2 jordkloder

4. Trinidad & Tobago 5,1 jordkloder

5. Canada 5,1 jordkloder

6. USA 5,0 jordkloder

7. Kuwait 4,8 jordkloder

8. Mongoliet 4,4 jordkloder

9. Estland 4,1 jordkloder

10. Belgien 4,1 jordkloder

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: