Zoo jubler over nyfødt tapir-unge

Den nyfødte tapir-unge på usikre ben. Zoo har nogle af de fineste eksemplarer af den truede dyreart. Foto: Michael Petersen

SKABERAKTAPIR – For fjortende gang er en skaberaktapir kommet til verden i Zoo. Der fødes kun 3-4 af denne truede art om året i hele Europa.

Fredag morgen gik alle medarbejdere i Zoo i København rundt med et stort smil på læberne. Årsagen skulle findes i Tapirhuset, hvor en nyfødt tapirunge stavrede rundt på usikre ben og undersøgte sin nye verden.

Fødslen af den lille skaberaktapir er en særdeles stor begivenhed for Zoo. Skaberaktapiren er nemlig en truet dyreart, og Zoo har længe deltaget i kampen for at bevare arten. Derfor var Zoos videnskabelige direktør Bengt Holst også særdeles glad, da han hørte nyheden.

- Det er helt fantastisk. Tapiren ligger Zoos hjerte meget nært og har altid været en nøgleart her. Derfor har Zoo også et projekt i Malaysia, der netop går ud på at fremskaffe yderligere viden om dette mærkværdige dyr, som man rent faktisk ved meget lidt om, påpeger videnskabelig direktør Bengt Holst.

En kærkommen gave
Den nyfødte unge er en kærkommen gave til det europæiske avlsprogram, som har hårdt brug for unge individer. Med en samlet europæisk bestand på under 50 tæller enhver tapirunge, og Zoos linje er meget eftertragtet.

Zoo spiller en central rolle i den gruppe under IUCN (International Union for Conservation of Nature), der arbejder med tapirer, og Zoos skaberaktapirprojekt i Malaysia er det eneste, der fokuserer på denne art.

Indtil nu er det meste af den viden, man har om tapirer, kommet fra zoologiske haver. Men på baggrund af Zoos projekt begynder forskere nu også at få viden fra naturen.

Som formand for den gruppe inden for den europæiske zoo-union, der arbejder med tapirer har Bengt Holst et særligt ansvar for tapirbestanden i Europa.

- Derfor glæder det mig enormt, at vi nu kan brillere med endnu en unge. 14 tapirunger i alt – det er faktisk ret godt. På europæisk plan fødes der kun 3-4 årligt, siger Bengt Holst.

 

 

►Ungen er den 14. skaberaktapir, der bliver født i København Zoo. Dens mor kom til Zoo fra Singapore i 2006, og faderen kom fra Dortmund Zoo i 1994.

►Der bliver typisk født 3-4 skaberaktapirer om året i europæiske zoologiske haver.

►Den seneste skaberaktapir født i København Zoo kom til verden i december 2011. Den flyttede for kort tid siden til en zoologisk have i Rotterdam.

►Når skaberaktapiren bliver født, er den stribet for bedre at kunne gemme sig i skoven. Men allerede i løbet af de første par måneder kan man se den senere saddel (skaberakken) tegne en grå skygge hen over kroppen. Allerede tre måneder gammel ligner den en miniudgave af de voksne.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: